KPMG: ‘Nederlandse pensioenfondsen worstelen met steeds verdergaande ESG-eisen’

Nederlandse pensioenfondsen hebben moeite om te voldoen aan de steeds verdergaande eisen die gesteld worden aan hun beleggingen. 

De fondsen hebben sinds kort de wettelijke verplichting om een drietal niet-financiële factoren mee te nemen in hun investeringsbeslissingen. Dat betekent dat zij met hun beleggingen rekening moeten houden met de mogelijke gevolgen voor bijvoorbeeld het milieu en de omgeving. Hoewel de pensioenfondsen verantwoord beleggen en het voldoen aan de wettelijke eisen op het gebied van Environmental, Social en Governance (ESG) hoog op de agenda hebben staan, slagen de fondsen er in slechts deels in de huidige wetgeving volledig te volgen. Zo worden deelnemers in beperkte mate geïnformeerd over de mate waarin milieu, sociale en governance aspecten worden meegenomen bij investeringsbeslissingen. 

Uit onderzoek van KPMG onder Nederlandse pensioenfondsen blijkt dat de helft beleid kent op het gebied van verantwoord beleggen zonder hieraan doelstellingen te koppelen. Ruim 40% heeft beleid en heeft hier ook lange termijn doelstellingen aan gekoppeld gericht op het verkleinen van de impact van de beleggingen op de maatschappij en het creëren van maatschappelijke meerwaarde. Minder dan de helft van de onderzochte pensioenfondsen blijkt het verantwoord beleggen door te voeren in alle ‘asset classes’, waaronder ook de beleggingen in vastgoed, hedgefunds enzovoorts.