Kosten van zelf gekweekte en niet bij apotheek ingekochte cannabis aftrekbaar

Rechtbank Noord-Holland heeft geoordeeld dat de kosten die een vrouw maakte voor de door haar zelf gekweekte cannabis alsmede de niet bij een apotheek ingekochte cannabis, aftrekbaar zijn.

De vrouw lijdt sinds 1991 aan een ernstige vorm van de ziekte van Crohn. Voor haar ziekte staat zij onder behandeling van diverse medische specialisten. De vrouw heeft in 2012 en 2013 een vergoeding van € 6.000 per jaar ontvangen van de Dienst Werk en Inkomen te Amsterdam in verband met door haar zelf gekweekte – medicinale – cannabis.

In een tussenuitspraak heeft Rechtbank Noord-Holland geoordeeld dat de door de vrouw gemaakte kosten voor de door haar zelf gekweekte cannabis alsmede de niet bij een apotheek ingekochte cannabis en cannabisolie uitgaven zijn voor farmaceutische hulpmiddelen als bedoeld in artikel 6.17 Wet IB 2001. De kosten van de cannabis komen als specifieke zorgkosten voor aftrek in aanmerking voor zover deze de vergoeding van € 6.000 per jaar overstijgen.  De Rechtbank heeft de vrouw in de gelegenheid gesteld om de kosten nader te onderbouwen.

In de onderhavige einduitspraak oordeelt de Rechtbank dat de vrouw voor de jaren 2012 en 2013 bedragen van € 6.464 resp. € 7.849 aan kosten aannemelijk heeft gemaakt. Het betreft kosten voor stekken, variabele kosten en elektriciteitskosten. De kosten zijn terecht aan de hand van een BOOM-rapport onderbouwd, waarin normen zijn gegeven voor kosten per cannabisplant. Kosten van inkoop bij een coffeeshop (vanwege een mislukte oogst) zijn alleen voor het jaar 2013 aannemelijk gemaakt. De kosten van de door de vrouw in het illegale circuit ingekochte cannabisolie heeft zij niet (voldoende) aannemelijk gemaakt.

Met inachtneming van de vergoedingen van € 6.000 resteert voor 2012 een aftrekbaar bedrag van € 464 en voor 2013 van € 1.849.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen