Kosten total bodyscan niet aftrekbaar als specifieke zorgkosten

Een total bodyscan vormt een algemene preventieve maatregel en kan daarom niet als behandeling ‘wegens ziekte’ worden aangemerkt. De in verband met het onderzoek gemaakte kosten zijn niet aftrekbaar. Dat heeft Gerechtshof Amsterdam geoordeeld.

De echtgenote van X (belanghebbende) heeft in 2014 bij een in Duitsland gevestigd bedrijf een ‘total bodyscan’ laten uitvoeren. In geschil is of de kosten van de total bodyscan (€ 1.238) en de voor het onderzoek gemaakte reiskosten (€ 240) aftrekbaar zijn als specifieke zorgkosten.

Het komt er in het onderhavige geval op aan of X de uitgaven heeft gedaan ’wegens ziekte’, oordeelt Hof Amsterdam. Als rechtsregel geldt, dat preventieve uitgaven, zelfs indien nuttig ter voorkoming van ziekte, niet worden gedaan ’wegens ziekte’ in de zin van artikel 6.17 Wet IB 2001. Preventie van een eventuele toekomstige ziekte is onvoldoende om, althans voor belastingaftrek, een causaal verband tussen die eventuele ziekte en de preventiemaatregel te aanvaarden.

X heeft niet aannemelijk gemaakt dat zijn echtgenote medische klachten had en dat het onderzoek is verricht om de oorzaak van die klachten te achterhalen.

Het onderhavige onderzoek vormde volgens het Hof een algemene preventieve maatregel, en kan daarom niet als behandeling ’wegens ziekte’ worden aangemerkt; de voor en in verband met het onderzoek gemaakte kosten zijn niet aftrekbaar.

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen