Koppel big data aan een kennisbank

Hoe kunnen big data u helpen bij het adviseren van de klant? Koppel ze aan een kennisbank.

Ze moeten in minder tijd meer klanten gaan bedienen, maar accountants willen ook geen aangiftefabriek worden. Daarnaast staan de prijzen onder druk en worden accountantsbureaus gedwongen om steeds efficiënter te werken.

"Onze klanten worden geconfronteerd met allerlei uitdagingen”, zegt Tamara de Jong, uitgever van fiscale kennisbank Nextens FiscaalTotaal. “Dan is het de vraag welke extra diensten zij kunnen gaan bieden aan hun klanten.”

Verder wordt een steeds groter deel van het werkproces geautomatiseerd. En de software waarmee dat gebeurt, kan ook steeds vaker aan elkaar worden gekoppeld. Het uitvoerende werk verdwijnt dus steeds meer, en wat er voor de mens overblijft is het werk waar de mens bij uitstek beter in is dan de computer: signaleren, interpreteren en adviseren.

Koppeling met fiscale kennis

Die ontwikkeling vormt een uitdaging maar ook een kans voor de MKB-accountant. Het gebruik van big data services helpt de accountant om eenvoudig en snel een accuraat beeld te krijgen van de prestaties van de klant. Op basis daarvan kan de accountant de klant snel en uitgebreid informeren en adviseren.

Bij Nextens helpen we onze klanten bij dat proces, door de integratie tussen de Nextens aangiftesoftware en de fiscale kennisbank Nextens FiscaalTotaal. Zo wordt de account direct in de aangifte ondersteund met fiscaal inhoudelijke kennis die relevant is voor het aangiftescherm waarin de accountant zich bevindt. Ook kunnen er vanuit de kennisbank bij veelvuldig gebruikte adviesthema’s direct voorgedefinieerde query’s worden gebruikt. Daarmee selecteert de accountant die klanten uit Nextens voor wie dat adviesthema relevant kan zijn.

Data-analyse

Toekomstige ontwikkelingen van Nextens en FiscaalTotaal zijn gericht op data-analyses en verdere integratie van fiscaal inhoudelijke kennis met het aangiftewerkproces, zodat de accountant optimaal wordt ondersteund in interpreteren, analyseren en adviseren. Zo zijn onze klanten voorbereid op de toekomst van de MKB-accountancy."

Deze partnerbijdrage werd geschreven door Nextens. Nextens is een van de exposanten op de Accountancy Expo op 20 juni.