Koopkracht groeit met 1,5 procent

De koopkracht zal volgend jaar gemiddeld groeien met 1,5 procent. Ingewijden bevestigen berichtgeving van de NOS, die inzage heeft gehad in de Macro-Economische Verkenningen (MEV) die op Prinsjesdag worden gepresenteerd.

Uit de MEV blijkt dat 92 procent van de huishoudens er in 2019 op vooruitgaat. Het Centraal Planbureau (CPB) ging vorige maand nog uit van een koopkrachtstijging van 1,3 procent voor een doorsnee huishouden.

Verder staat in de stukken dat de afschaffing van de dividendbelasting 1,9 miljard euro gaat kosten. Dit komt voor rekening van het bedrijfsleven. Het midden- en kleinbedrijf wordt wel ontzien.

De SP is woedend dat de cijfers van Prinsjesdag alweer zijn uitgelekt, ditmaal zelfs voor de Tweede Kamer ze heeft ontvangen. ,,De moraal op de ministeries is zoek'', klaagt SP-Kamerlid Ronald van Raak.

De SP'er bespeurt boze opzet. Hij verdenkt de ministeries ervan de stukken ,,doelbewust'' te lekken. Dat steekt, omdat Kamerleden vrijdag de cijfers alleen krijgen als ze tekenen voor geheimhouding.

,,Dit kan niet via de oppositie komen'', brengt partijgenoot Renske Leijten in herinnering. ,,Die hebben nog geen letter gezien.''

Het kabinet moet de cijfers nu onmiddellijk naar de Kamer sturen en niet, zoals gepland, tot vrijdag wachten, vindt Van Raak.