Koenen en Co begeleidt pre-exit overname

Onlangs heeft Koenen en Co succesvol een verkooptraject afgerond tussen een handelsorganisatie in Zuid-Nederland en een Belgische investeringsmaatschappij Think2Act.

‘Een bijzonder traject, waarbij we gewoon nog directeur blijven van ons eigen bedrijf,’ aldus één van de eigenaren.

Strategische zet

In de zomer van 2015 zochten de twee directeuren van de handelsorganisatie Koenen en Co op om te praten over het waarborgen van de continuïteit van hun bedrijf. Dit mede door het gebrek aan potentiële opvolging. ‘Een slimme zet om tijdig na te denken over opvolging en continuïteit’, zo benoemt adviseur Roy Joppen deze strategische vraagstelling. ‘Er volgde een intensief traject met diverse oplossingsrichtingen. Gezien de grote afhankelijkheid van de huidige directie en het feit dat beide directeuren er nog lang niet over nadenken om te stoppen, hebben we een pre-exit traject voorgesteld.’ Bij een pre-exit verkoop je het bedrijf aan een investeerder en participeer je weer voor een gedeelte in een nieuwe holding. Een overnamevorm die steeds meer aan populariteit wint. Corporate finance adviseur Silvano Cergnul: ‘Bij een dergelijke verkoop stel je alvast als mkb-ondernemer een deel van jouw opgebouwde kapitaal veilig en wacht je niet tot op het allerlaatste moment. Dan ben je namelijk sterk afhankelijk van de kopende partij.’

Begeleiding Koenen en Co

Cergnul vervolgt: ‘Ons doel was voor beide partijen maximaal resultaat behalen. Hierbij speelde niet alleen de prijs, maar ook de samenwerking een belangrijke voorwaarde voor het slagen van de deal.’ Joppen vult aan: ‘We hebben met name ingezet op de continuïteit en groei van het bedrijf. Met Think2Act hebben we een investeerder gevonden die gespecialiseerd is in B2B handelsondernemingen en expertise heeft in aanverwante business.’ De handelsorganisatie wil niet met naam genoemd worden. ‘Dat is ook een voordeel bij een dergelijk pre-exit traject: je hoeft een dergelijke verkoop niet aan de grote klok te hangen, want de zittende directeur blijft nog gewoon de baas en voor de buitenwereld verandert er niets,’ aldus Joppen.

Gerelateerde artikelen