Knot: wees voorbereid op nieuwe recessie

Het is goed mogelijk dat zich binnen tien jaar een nieuwe economische recessie voordoet.

Daarvoor waarschuwt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). Om te voorkomen dat we straks ,,pech- en gelukgeneraties'' hebben is het volgens hem belangrijk dat Nederland en Europa doorpakken met hun hervormingen.

Een van de verbeterpunten die Knot aanstipte bij de presentatie van het DNB-jaarverslag is het beperken van de hypotheekschuld van gezinnen. Al die schulden kunnen immers voor problemen gaan zorgen als bijvoorbeeld de rente weer gaat stijgen. Op de woningmarkt zal het huizenaanbod omhoog moeten. Daarnaast blijft het wachten op een grootscheepse herziening van het pensioenstelsel.

,,Het gunstige economische tij biedt kansen om een ambitieuze hervormingsagenda door te voeren'', geeft Knot het kabinet in Den Haag mee. Op Europees niveau betekent zijn boodschap vooral vaart maken met het geplande proces om een bankenunie en een soort gemeenschappelijke kapitaalmarkt op te zetten.

Ophef bankiersbeloning 'ongelukkig'
De recent opnieuw opgelaaide commotie over beloningen en bonussen in de bankenwereld is niet goed voor het vertrouwen in de financiële sector. Dat constateert directeur Jan Sijbrand van De Nederlandsche Bank (DNB). ,,Daar zijn wij ongelukkig mee als DNB'', verklaarde hij bij de presentatie van het jaarverslag van de toezichthouder.

Onlangs kwam ING met een voorstel om het salaris van topman Ralph Hamers fors op te schroeven. Dat leidde tot heel veel boze reacties en president-commissaris Jeroen van der Veer van ING werd op het matje geroepen om tekst en uitleg te geven in de Tweede Kamer. De bank heeft het omstreden voorstel inmiddels ingetrokken. Er was ook ophef over de miljoenenbonus die directeuren van NIBC krijgen in verband met de beursgang van de Haagse zakenbank.

Sijbrand wees er desgevraagd op dat zaken als salarisverhogingen erg nauw samenhangen met het vertrouwen in de financiële sector. Dat vertrouwen kreeg een aantal jaar terug nog een flinke knauw door de financiële crisis. De DNB-directeur benadrukt evenwel dat er inmiddels wel het een en ander in de wet is vastgelegd over de beloningen bij banken. De rol van toezichthouder DNB is volgens Sijbrand om die afspraken te handhaven.

(ANP)

Gerelateerde artikelen