Klimaat profiteert volgens Shell niet van exit pensioenfonds PFZW
De beslissing van pensioenfonds PFZW om niet langer in olie- en gasbedrijf Shell te beleggen, helpt het klimaat niet. Dat stelt Shell zelf in een korte reactie op de beslissing van het op een na grootste pensioenfonds van Nederland. Daarover schrijft het ANP deze ochtend.
- PFZW kiest voor duurzaamheid: Exit Shell, maar niet uit de energiesector
- Shell verdedigt klimaatbeleid na PFZW’s terugtrekking
- Pensioenfonds PFZW stopt belegging in Shell vanwege klimaatimpact
"We waarderen de druk vanuit de Nederlandse maatschappij, maar deze beslissing levert het klimaat geen voordeel op. Het verandert niets aan het daadwerkelijke gebruik van energie en geeft nog altijd blijk van misverstanden over de benodigde veranderingen aan het huidige energiesysteem", reageert Shell.
"We hopen PFZW ooit weer terug te zien als belegger in Shell", schrijft het bedrijf verder, dat ook wijst op de eigen investeringen van 5,6 miljard dollar in energiesystemen met een lage CO2-uitstoot.
Lees ook:
Shell krijgt geregeld kritiek van milieuactivisten omdat het bedrijf zich niet wil toeleggen op concrete tussentijdse doelstellingen voor het terugdringen van de CO2-uitstoot in 2030. Zelf beweert het bedrijf te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs, omdat Shell in 2050 verwacht per saldo geen CO2 meer uit te stoten.
PFZW belegt niet langer in 310 olie- en gasbedrijven uit zorgen om klimaatverandering. Met zeven bedrijven uit de sector gaat het pensioenfonds voor zorgmedewerkers wel verder.
Professionele aandeleninvesteerders hebben de afgelopen jaren een toenemende belangstelling getoond voor duurzaamheid en de impact van investeringen op het milieu. Veel beleggers erkennen de groeiende vraag naar bedrijven die zich inzetten voor milieuvriendelijke praktijken en sociale verantwoordelijkheid. Dit heeft geleid tot een verschuiving in de investeringsstrategieën, waarbij duurzame bedrijven en sectoren zoals hernieuwbare energie, elektrische voertuigen en waterbeheer steeds meer in trek zijn.
Aan de andere kant blijven fossiele brandstoffenbedrijven een belangrijk onderdeel van veel beleggingsportefeuilles. Deze bedrijven hebben vaak een lange geschiedenis en kunnen nog steeds aantrekkelijke rendementen bieden. Bovendien zijn ze vaak sterk verankerd in de economie en hebben ze invloed op de wereldwijde energievoorziening.
Duidelijk is dat er nog geen uniforme visie is onder investeerders. Sommigen pleiten voor een volledige verschuiving naar duurzame investeringen, terwijl anderen geloven dat een evenwichtige benadering nodig is om zowel financiële als milieuoverwegingen in evenwicht te brengen. Uiteraard spelen strategie, risicotolerantie, rendementsdoelen en ethische overtuigingen een rol.