Kleurverandering zakelijke lening niet bewezen door belastinginspecteur

Onlangs heeft Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden de stelling van een Belastinginspecteur dat een lening onzakelijk is geworden verworpen.

Een particulier houdt alle certificaten van een stichting. Deze stichting houdt alle aandelen in het kapitaal van een bv. De particulier leende in 2005 een bedrag van € 200.000 van een bekende en leende dit bedrag onder dezelfde condities, behoudens het rentepercentage, door aan de bv. In de aangifte IB/PVV 2010 heeft de particulier ter zake van de lening een verlies van € 176.000 in mindering gebracht op het belastbare inkomen uit werk en woning. De Belastinginspecteur heeft het verlies niet in aftrek toegelaten.

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden beschouwt de schuldeiser evenals Rechtbank Noord-Nederland als een onafhankelijke derde en oordeelt dat de verstrekking van de lening aan de bv in 2005 een zakelijk karakter heeft. Het gerechtshof merkt hierbij op dat de beoordeling of sprake is van een lening waarbij de schuldenaar een onzakelijk debiteurenrisico op zich heeft genomen, moet worden geabstraheerd van de overeengekomen rente.

De stelling van de Belastinginspecteur dat de lening op 22 februari 2007 van ’kleur is verschoten’, dat wil zeggen onzakelijk is geworden, wordt door het gerechtshof verworpen. De Belastinginspecteur maakt dit niet aannemelijk.

De Rechtbank heeft het verlies van € 176.000, behoudens een rentebedrag van € 2.000, terecht in aftrek toegelaten. Deze rentecorrectie van € 2.000 is de resultante van enerzijds een zakelijke vergoeding voor het door de schuldenaar aan de bv uitgeleende bedrag van € 200.000 en de rente die hij ter zake van de inlening van dat bedrag verschuldigd is aan de schuldeiser.

Bron: Fiscanet

Gerelateerde artikelen