Kleinbedrijf dreigt te worden weggevaagd door de crisis
Startende ondernemers en zzp’ers zijn veel harder geraakt door de coronacrisis dan gevestigde ondernemers met personeel, met name in het vierde kwartaal. In het kleinbedrijf is het ondernemersloon sterk gedaald in 2020. Van de kleine ondernemers zit 62 procent onder het wettelijk minimumloon. Bijna de helft (46%) zit zelfs onder bijstandsniveau.
Dit blijkt uit de eerste Kleinbedrijf Index die kredietverstrekker Qredits, ONL en Hogeschool Utrecht. Het kleinbedrijf vertegenwoordigt 95,5 procent van alle 1,1 miljoen ondernemers in Nederland.
Kleine ondernemers zijn verantwoordelijk voor een kwart van alle bedrijfswinsten en voor een derde van de werkgelegenheid in het bedrijfsleven, aldus de Kleinbedrijf Index. De ondernemers met het minste personeel passeren het midden- en grootbedrijf qua productiviteitsgroei.
De Kleinbedrijf Index ziet het zwaar in voor starters en ondernemers zonder personeel. Veertig procent probeert de crisis het hoofd te bieden door geld van de privérekening over te hevelen naar de zakelijke bankrekening.
Vooral horecaondernemers en kleinschalige retailers hebben het financieel zwaar. Starters en zzp’ers hebben het moeilijk in vrijwel alle sectoren. Bijna de helft van hen heeft een maandomzet lager dan 2.500 euro. De omzet zal naar verwachting verder dalen in het eerste kwartaal van 2021.
Bijna twee derde van de ondervraagde kleine ondernemers (62%) van de ondervraagde respondenten ontplooit nieuwe initiatieven om bedrijfsresultaten te verbeteren. Veelal gaat het daarbij om digitalisering, het werven van nieuwe klanten en samenwerking met andere ondernemers. Veel van deze acties hebben echter nog geen effect op de nettomarges bij de betreffende ondernemers.
Meer ondersteuning van de inkomsten zijn nodig om kleine ondernemers goed door de crisis te helpe, aldus de Kleinbedrijf Index. In het bijzonder voor de zwaar getroffen sectoren als horeca en detailhandel, starters en zzp’ers.