‘Klap door corona voor accountancy in 2021’

De coronacrisis heeft in de accountancysector tot dusver niet of nauwelijks geleid tot minder omzet in de accountancy. De ondersteuning van klanten tijdens de coronatijd gaf vaak juist meer werk in de branche. Dat verandert in 2021, meldt de Benchmark Accountancy 2020 – 2021 van Full Finance, Novak en Rabobank. 

"Tot nu toe hebben we eigenlijk weinig negatieve verhalen uit de markt gehoord en ook de benchmark laat marginale verschillen in omzet zien (kleine kantoren merken een plus, grotere kantoren geven een kleine achteruitgang aan). Administratiekantoren geven een kleine 3% omzetdaling aan als gevolg van corona. Kortom, in 2020 is het effect slechts deels zichtbaar",  meldt de Benchmark 2020 – 2021.

Vaak leidde de coronacrisis juist tot extra werk, aldus het benchmark-rapport. Bijvoorbeeld in de vorm van aanvraagbegeleiding van regelingen. Toch zal de accountancy ook te maken krijgen met terugval. Door een toenemende werkloosheid en een laag sentiment in Nederland zullen er minder salarisstroken te verwerken zijn, nemen de advies- of bijzondere opdrachten af en worden door minder investeringen ook minder kredietaanvragen en tussentijdse cijfers gevraagd. 

De totale omzet van de accountancy in Nederland is € 9 miljard. De opstellers van het rapport schatten in dat de omzet in de accountancy in 2021 een krimp van tussen de 0 en 2,5% zal laten zien, dus maximaal € 250 miljoen.

Het onderzoek stond open voor accountants- en administratiekantoren tot tweehonderd fte. Dit jaar namen 116 kantoren deel aan het onderzoek.

Het benchmarkrapport is hier te downloaden.