Klagende advocaat krijgt ongelijk in zaak tegen accountant

De Accountantskamer heeft een klacht van een advocaat over een door hem ingeschakelde accountant ongegrond verklaard. De klager was ontevreden over het onderzoek dat hij liet uitvoeren, maar de rechter is het niet eens met diens beschuldigingen.
Voor een civiele procedure over een financieel product had de advocaat een accountant ingeschakeld om onderzoek naar het betreffende product te laten doen. Maar anders dan hij van mening is, is de accountant niet tuchtrechtelijk verantwoordelijk voor de nevendeskundige die zij in onderling overleg inschakelden. De rechter oordeelde dit gisteren in een aan de Accountantskamer voorgelegde klacht. 
Serie van klachten
De advocaat had meerder klachten ingediend tegen de accountant. Zo vond hij dat de beschuldigde accountant ‘aanstonds’ tot een bevinding had moeten komen, iets waar de rechter het – wederom – niet mee eens is. Ook was er een verwijt over de ingediende declaratie en de wijze waarop de accountant zijn rapportages had ingericht. Ook de opstelling van de accountant in de vervolgens tussen hen gevoerde civiele procedure en in de onderhavige tuchtprocedure was volgens de advocaat laakbaar. De rechter gaf de klager op al deze punten ongelijk. 
Procedurenummer 14/1422 Wtra AK
Gerelateerde artikelen