Klachten van raadsfractie tegen accountants ongegrond

Alle klachten van de fractie van Westland Verstandig tegen twee accountants die opereerden in opdracht van het college van de gemeente Westland zijn ongegrond verklaard door de tuchtrechter. Dat bleek vrijdag uit het vonnis.

Volgens de fractie hebben raadsleden onvoldoende kennis van zaken om de jaarrekening van de gemeente te controleren. Ze krijgen daarom hulp van een 'raadsaccountant'. Deze mag nadrukkelijk geen 'verlengstuk van het college' worden, zo zei de fractievoorzitter in juni tijdens de behandeling van de zaak. De fractie kwam er echter achter dat Deloitte het college had geadviseerd in politiek gevoelige dossiers zoals de grondpositie van de gemeente zonder dat de raad dit wist. Hetzelfde kantoor hielp juist de gemeenteraad bij de uitleg van de jaarrekening. Deloitte adviseerde dus het college vooraf over cruciale punten in die jaarrekening, aldus de fractie. Ook hadden de accountants een dreigement geuit door het werk te zullen neerleggen.

Volgens de raadsman van de twee accountants wilden ze helder zijn tegenover het college. Het was immers Westland Verstandig die dreigde naar de tuchtrechter te stappen wegens gebrek aan onafhankelijkheid. Dat leverde een bedreiging op die de accountants aan de gemeente wilden melden. Omdat er inderdaad druk op stond om tijdig de jaarrekening goed te keuren, hebben ze onder meer met de AFM overlegd. Die vond het verstandig dat de accountants toch hun werk afmaakten. De Accountantskamer vindt de door de accountants genoemde bedreigingen reëel. Ook het verwijt aan de accountants dat ze de gemeenteraad onvoldoende of niet informeerden werd door de verdediging met succes weerlegd. Zo hebben de betrokkenen in mei en juni 2015 brieven aan de voltallige raad geschreven. Ook deze klacht werd verworpen.

Ook het verwijt dat de accountants hun onafhankelijk onvoldoende gewaarborgd hadden, ging de prullenbak in. Volgens de tuchtrechter hebben de beklaagden "adequate maatregelen genomen om die onafhankelijkheid te waarborgen, zodat niet met recht kan worden volgehouden dat betrokkenen zich niet onafhankelijk hebben opgesteld bij de uitvoering van hun werkzaamheden voor de gemeente Westland'', aldus het vonnis.

• Zaaknrs. 15/1965 en 15/1966

Lees ook:

• 'Accountants frustreerden controle gemeenteraad'

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen