‘Klachten over zoekfunctie voor banen Google’

Google benadeelt de concurrentie met zijn hulpmiddel voor het zoeken van banen of personeel. Dat schrijven Europese aanbieders van vacature- en wervingssites in een brief aan de mededingingsautoriteit van de Europese Commissie, die is ingezien door persbureau Reuters. Aanbieders van vacature- en wervingssites willen dat de Europese Commissie een concurrerende dienst van Google tijdelijk verbiedt.

De 23 ondertekenaars klagen dat Google zijn eigen dienst bovenaan zet bij de resultaten in zijn zoekmachine. Als Brussel de dienst niet offline haalt, willen ze naar verluidt een formele klacht indienen.

De klachten draaien om een hulpmiddel waarbij Google vacatures verzamelt van andere werkgevers, die gefilterd worden op basis van de wensen van gebruikers. De dienst linkt naar externe sites, en geeft bijvoorbeeld meldingen als er een baan voorbij komt waar gebruikers naar zoeken.

Het steekt ondertekenaars, waaronder het Britse Best Jobs Online en het Duitse Intermedia, dat Google zijn dominante positie gebruikt zonder daar dezelfde marketinginvesteringen voor te doen als zij. Daar tegenover staan technologiebedrijven die vinden dat Google innovatie en concurrentie op de vacaturemarkt bevordert.

Vestager onderzoekt momenteel al of Google met zijn vacaturediensten misbruik maakt van zijn dominante positie.

De Europese Commissie legde Google dit jaar al een boete op van bijna 1,5 miljard euro wegens misbruik van zijn sterke marktpositie op vlak van advertenties. Eerder kreeg het bedrijf ook al miljardenboetes uit Brussel, onder andere wegens concurrentievervalsing met het besturingssysteem Android. Onlangs kondigde de Amerikaanse marktwaakhond FTC aan grote techbedrijven onder de loep te nemen.