Klachten na verlies grote opdracht ongegrond
De financiële man had voor twee jaar een contract met de accountantsgroep voor scan- en herkenactiviteiten die de klager verrichtte met behulp van daarvoor geschikte software. Facturen en andere fysieke documenten konden daarmee in een boekhoudprogramma worden verwerkt voor de klanten van de accountantsgroep. Het contract liep van oktober 2010 tot oktober 2012. In 2011 ontstond er echter een conflict, waarna de accountantsgroep haar betalingsverplichtingen opschortte en de overeenkomst werd ontbonden. De accountantsgroep zocht een andere partij die de dienstverlening continueerde.
In de strijd die ontstond over de achterstallige betalingen en de geleden schade, meent de klager dat de RA’s, bestuurders van de accountantsorganisatie, hun boekje ook tuchtrechtelijk te buiten zijn gegaan. Ze zouden onder andere inbreuk hebben gemaakt op de auteursrechten door de software te blijven gebruiken na beëindigen van de overeenkomst. En in de civiele procedure ‘onterechte bewerkingen’ gedaan over het voortgezette gebruik van de scan- en herkenservice en zelfs hebben gelogen. Voorts zouden ze vaktechnische misslagen hebben gemaakt in hun reactie op de eventueel misgelopen omzet.
Maar die misslagen heeft klager niet aannemelijk kunnen maken. En of er eventueel inbreuk is gemaakt op schending van auteursrechten: dat ligt nu juist ter beoordeling van de rechtbank, dus is niet vast komen te staan. Het is de vraag of de gebruikte software wel in aanmerking komt voor auteursrechtelijke bescherming. En bovendien zou het auteursrecht dan bij een software-uitgeverij in België beschikken, waarmee ook de klager samenwerkte.
Lees ook:
[Door: Petra van Walraven / Juridisch Persbureau Zwolle]