Klacht van oplichting door accountants van tafel

De klacht dat vier accountants zich mede ten koste van een ex-profwielrenner verrijkt hebben, is ongegrond verklaard. Volgens de Accountantskamer deels omdat de termijn om te klagen verstreken was en omdat de klager de 'leugens van de accountants' onvoldoende aannemelijk maakte.

Vier accountants zouden zich mede ten koste van een voormalig profwielrenner verrijkt hebben. De ex-wielrenner was medevennoot maar nadat hij eruit stapte, zouden de accountants hun managementfee verhoogd hebben. Pas in 2016 ontdekte de klager dat de twee accountants zich ten koste van hem verrijkt hadden, zo zei zijn raadsman. De oud-wielrenner stuurde nota's voor zijn managementvergoeding, maar hij wist volgens zijn raadsman niet dat de accountants nota's voor veel hogere bedragen stuurden. Ook werd een te hoge huur berekend voor de vennootschap. De oud-profwielrenner zou zo zeker voor 2 ton benadeeld zijn. De klacht werd in april behandeld in een ochtend- en in een middagzitting.

In de middagzitting hoorden de twee accountants samen met twee collega's dat ze op een eerdere zitting bij de tuchtrechter gelogen hadden. Die zaak loopt nog in hoger beroep. De accountants verrijkten zich doordat de vennootschap een hogere huur moest betalen zodat het accountantskantoor minder hoefde te betalen. Alle klachtonderdelen zijn ongegrond of niet-ontvankelijk verklaard. Over het rekenen van een hogere huur velt de tuchtrechter geen oordeel omdat de huur in 2009 is vastgesteld. Dat is langer geleden dan de termijn waarover nog geklaagd kan worden. Dat de accountants logen, wist de klager onvoldoende aannemelijk te maken, staat in het vonnis.

Ook de betrokkenen in de ochtendzaak zouden met de huur gerommeld hebben en hadden de klager opgelicht. Ook in deze zaak is van oplichting onvoldoende gebleken. In het geval van de klacht over de huur gold ook hier dat de termijn om erover te klagen, was overschreden.

Lees ook:

 

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

 

Gerelateerde artikelen