Klacht TVM: accountant Koops Furness verrichtte geen controlewerkzaamheden

De registeraccount die de jaarrekening 2012 en concept jaarrekening 2013 van het inmiddels failliete Koops Furness controleerde, heeft zijn werk slecht gedaan, zo is althans de mening van een van de aandeelhouders. Op basis van het concept verslag zouden aandeelhouders in juli 2014 hebben besloten zes miljoen euro extra in de dealerholding te pompen, terwijl dat verslag geen juist beeld van de situatie zou hebben gegeven. Transportverzekeraar TVM, samen met de familie Koops grootaandeelhouder van autodealerholding, heeft de RA aangeklaagd voor de Accountantskamer.

‘Nauwelijks documentatie’

Het is de tweede keer dat partijen tegenover elkaar staan voor de tuchtrechter. In december was er ook een zitting, waarna de Accountantskamer een hele lijst met aanvullende schriftelijke vragen heeft ingediend bij de accountant. Volgens de klagers heeft dat geen duidelijkheid gegeven: ‘[De registeraccountant heeft] nauwelijks documentatie in het geding gebracht waaruit blijkt dat hij zijn controlewerkzaamheden met voldoende diepgang en voldoende professioneel kritische instelling heeft verricht’, stelt de advocaat van TVM, Noor Zetteler.

De jaarrekening 2013 is nooit afgerond, maar de verwachting van de RA dat hij, na afronding van de werkzaamheden, verwachtte een goedkeurende verklaring af te geven, zette de aandeelhouders kennelijk op het verkeerde been.

‘Het was verliesfinanciering’

Dat beeld is ‘echt onjuist’, werpt de advocaat van de beklaagde tegen. Jan Garvelink: De conceptcijfers over 2013 lieten een zwaar negatieve cashflow zien, er was gerede twijfel aan de continuïteit. De onderneming zakte in het eerste kwartaal van 2014 al door bankconvenanten, wat klagers verweerder niet vertelden. […] Daarbovenop kwam de fraude door de CFO met de borrowing base, vóór de investering van zes miljoen. Dit was geen investering, dit was verliesfinanciering.’

‘Gerede twijfel’

Volgens de RA in kwestie heeft hij juist het maximale voorbehoud gemaakt bij het concept, door te stellen dat de controle ‘naar verwachting NA afronding van de werkzaamheden’ positief zou uitpakken.  En: ‘Klagers hebben nooit aangegeven dat zij op basis van de voorlopige uitkomsten een investeringsbeslissing zouden willen nemen.’ De controle 2013 had geen status en is ook niet in het maatschappelijk verkeer gebracht. Ook zegt de RA dat bekend was dat hij in een toelichting op een eventueel goedkeurende verklaring zou opnemen dat er ‘gerede twijfel’ bestond over de continuïteit. De patiënt was nog niet dood, maar behoefde wel reanimatie, zo omschrijft Garvelink. Dat zou luid en duidelijk gecommuniceerd zijn naar de raad van commissarissen.

De Accountantskamer krijgt een hele kluif aan het beoordelen van de vele posten waarover verschil van mening is. De uitspraak is naar verwachting over een week of vijftien.

(Zaaknr. 16/1441)

[Door: Petra van Walraven / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen