Klacht tegen RA over advisering overname afgewezen

Een registeraccount die was aangeklaagd voor verkeerde advisering aan een horecaondernemer, treft geen blaam. Dat oordeel velt de Accountantskamer. De horecaman was het schip in gegaan na verkoop van een hotel en de aankoop van een nieuw hotel. De ondernemer heeft geen gebruik kunnen maken van een doorschuifregeling van de fiscus, wat hem tonnen heeft gekocht. Maar dat lag buiten de macht van de beoogde accountant voor zijn nieuwe onderneming, zo valt op te maken uit de uitspraak van de tuchtrechter.
De horecabaas stond bij de aankoop van het nieuwe hotel voor de keus de activa van dat hotel in privé aan te kopen, of de aandelen over te nemen. Hij koos voor de laatste optie, maar dat betekende dat hij geen gebruik kon maken van de herinvesteringsreserve.
 
De aangeklaagde accountant heeft zich er volgens de Accountantskamer terecht op beroepen dat hij niet bij die keus betrokken was. Het stond niet in de opdrachtbevestiging van zijn nieuwe klant, die luidde dat de RA de jaarrekeningen zou samenstellen van de over te nemen en de nieuw op te richten besloten vennootschap. Omtrent de overname van het nieuwe hotel had de klager andere adviseurs. De keuze voor het kopen van de aandelen was al gemaakt, toen de nieuwe beoogde accountant aan zijn werk begon, stelt de Accountantskamer.
Zaaknummer: 14/1045  
Petra van Walraven / JPZ
Gerelateerde artikelen