Klacht tegen accountants komt te laat

Een klacht tegen twee accountants die een dubbelrol gespeeld zouden hebben bij de koop van een onderneming is te laat ingediend. De Accountantskamer heeft de klacht daarom niet-ontvankelijk verklaard.

Dat bleek maandag uit het vonnis in de zaak die op 4 december in Zwolle diende. Twee ondernemers wilden een half miljoen euro investeren in een bedrijf dat krap een jaar later al failliet ging. Het ging om een onderneming in decoratiematerialen uit Kampen. Voor de overname was 1,25 miljoen euro nodig, ruim boven het budget van de twee ondernemers. Drie banken bleken bij navraag geen financiering te verstrekken. Uiteindelijk is het bedrijf voor 7 ton gekocht. Kort na de overname, al in september 2012, bleek al dat de rekeningen niet meer betaald konden worden. De klagers meenden dat ze medio 2014 ontdekten dat het kantoor van de twee beklaagde accountants een dubbelrol speelde: het bedrijf stond zowel de verkopers als de kopers van de Kamper onderneming bij. Ze ontdekten dit nadat ze een deel van de administratie via de curator hadden ontvangen.

Volgens de tuchtrechter hadden ze dit al in juni 2012 kunnen ontdekken, rond de tijd dat de deal beklonken werd. Toen al konden ze weten dat het kantoor diensten verleende aan partijen met tegengestelde belangen, dat er mogelijk sprake was van zelftoetsing en het mogelijk ‘niet eerbiedigen van het vertrouwelijke karakter van verkregen informatie’, blijkt uit het vonnis. Klachten moeten binnen drie jaar bij de tuchtrechter worden voorgelegd. Het klaagschrift kwam echter pas in augustus 2015 binnen bij de Accountantskamer.

• Zaaknrs. 15/1867 en 15/1868

Lees ook:

 Accountants ‘speelden dubbelrol’ bij verkoop

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen