Klacht over sturen van stuk ‘zonder toestemming’

Waarom zou je klagen als je accountant de fiscus opnieuw een stuk stuurt waarvoor je eerder al toestemming hebt gegeven? Antwoord op die vraag kwam er vrijdag niet in de Accountantskamer. Op het verweer van de beklaagde had klager nooit gereageerd en hij kwam bovendien niet op de zitting opdagen.

Zaaknr. 17/1264

De tuchtklacht is ingediend namens de zoon van een man die jarenlang geen aangifte had gedaan. Hij nam een accountant in de arm om dit alsnog te regelen, maar dit leidde vooral tot onvrede bij de zoon van de man die als gemachtigde voor hem optreedt. Een eerdere klacht van hem werd al door de tuchtrechter van tafel geveegd. 

Een nieuwe klacht draait om het versturen van stukken naar de fiscus in mei 2014. Voor die specifieke verzending had de klager geen toestemming verleend. Ook zou de accountant zijn vader een adviseur in de maag gesplitst hebben. Advocaat Natasja de Louwere schreef namens de beklaagde dat het stuk dat op verzoek van de Belastingdienst werd opgestuurd al onderdeel uitmaakte van de stukken die eerder naar de fiscus gingen. En destijds had meneer daar voor getekend. 

Ook wees ze op het voorschrift van 'concentratie van klachten'. Dat wil zeggen dat een klager zijn klacht moet 'bundelen' en niet mag uitsmeren over meerdere tuchtzaken. ,,Bij de behandeling van de vorige klacht was deze informatie al bekend bij de klager'', zei de raadsvrouw. Wat wil zeggen dat als hij erover had willen klagen, hij dat al eerder had moeten doen. Dat de accountant de klager een adviseur in de maag splitste, klopte niet. Die had de vader van klager zelf in de arm genomen.

Op haar eerdere verweerschrift werd niet gereageerd. Dat had op de zitting nog gekund maar de klager was verhinderd. Een uitspraak volgt binnen vijftien weken.

Auteur: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle

Gerelateerde artikelen