Klacht over rapport integriteit wethouder verjaard

De klacht over een integriteitsrapport waarin het handelen van een voormalig wethouder uit Someren centraal staat, is verjaard. De klacht is daarom niet-ontvankelijk, blijkt uit het vonnis van de Accountantskamer.
De klacht stond centraal tijdens een zitting in februari. Een accountant (RA) van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) had een rapport opgesteld nadat in 2004 vraagtekens gerezen waren over de rol van toenmalig wethouder Anja Thijs bij een ontwerpwedstrijd over de entree van een recreatiegebied in de gemeente Someren. De klagers verloren de wedstrijd, iets dat mogelijk te wijten was aan partijdigheid van de wethouder. BING oordeelde dat daar geen sprake van was. Tijdens de zitting bij de tuchtrechter in februari stond alleen de ontvankelijkheid van de klacht centraal. De klacht is namelijk pas in juli 2013 ingediend en dat is volgens de beklaagde meer dan de geldende termijn van drie jaar nadat het rapport is uitgebracht. 
De Accountantskamer gaf in februari al aan zich eerst te buigen over die termijn. Pas als de klacht niet verjaard is, wilde de tuchtrechter de zaak inhoudelijk behandelen. Aan dat laatste komt de accountantskamer niet toe. Het rapport is op 18 juni 2010 bij de klagers binnengekomen. Die zagen deze versie als een concept en meenden dat het definitieve rapport pas in september 2010 uitkwam. De Accountantskamer oordeelde echter dat uit niets blijkt dat het rapport van juni een concept betrof. Bovendien gaven ze in juli dat jaar al uitvoerig kritiek op de inhoud van het rapport. De klacht wordt daarom niet-ontvankelijk verklaard.
 
Zaaknummer: 13/1614 
Michiel Satink/JPZ
Gerelateerde artikelen