Klacht over rapport in scheiding te laat

Een klacht over het uitblijven van waarschuwingen van haar accountant voor de financiële consequenties van de echtscheiding is te laat ingediend.

Dat oordeelde de Accountantskamer.

Zaaknr. 18/1122

De zaak: Dure scheiding 'door fout rapport accountantskantoor'

Op de zitting eind november vorig jaar gaf de klager aan dat de rechter in de scheidingsprocedure door de beklaagde accountant op het verkeerde been is gezet. In de echtscheidingsprocedure werd de accountant gevraagd een rapport op te stellen. Dat rapport was voor de rechter reden om de huwelijkse voorwaarden in de scheiding toe te passen. Hij heeft “onjuiste en onvolledige informatie verstrekt en trok foute conclusies'', stelde ze. 

Tijdens het huwelijk is er volgens de klaagster nooit conform die voorwaarden gehandeld. Ze bouwden een gezamenlijk vermogen op. Op vragen van haar of ze zich zorgen moest maken over haar pensioen mocht het ooit tot een scheiding komen, zou het accountantskantoor hebben gesteld dat er geen probleem te verwachten was. En die problemen kwamen wel. In de verdeling kwamen ook de privéschulden van haar ex terecht.

Volgens de klaagster heeft de accountant haar tijdens haar huwelijk “niet conform de huwelijkse voorwaarden geadviseerd''. Het huwelijk is in december 2013 ontbonden. Voor een groot deel gaan de feiten verder terug dan de zes jaar die als termijn geldt voor klachten. Voor het overige deel – de feiten die wel plaats hadden binnen zes jaar tot aan het indienen van de klacht – geldt dat de klaagster al vanaf 2006 van de huwelijkse voorwaarden wist. En ook van de consequenties daarvan. Dat maakt dat de klacht te laat is ingediend. En dus is dit klachtonderdeel niet-ontvankelijk.

Ook klaagde ze over het advies van de accountant om een Vennootschap onder Firma op te richten. Dat advies stamt uit 1997 en dus is ook hier de klacht te laat ingediend. Eveneens geldt dat voor haar klacht over een brief uit november 2014, stelt de Accountantskamer. Dat de factuur van de accountant ter grootte van 12.000 euro te hoog zou zijn, ook daarover had ze eerder kunnen klagen.

Auteur: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle

Gerelateerde artikelen