Klacht ondernemer tegen RA ‘snijdt geen hout’

De klachten van een ondernemer die zijns inziens jarenlang onterecht te veel belasting betaalde, zijn gericht aan de verkeerde accountant. Alle klachtonderdelen zijn daarom niet-ontvankelijk of ongegrond verklaard.

Er ging kennelijk van alles mis in de administratie van de onderneming en medio 2013 ging de beklaagde RA zich met het dossier bemoeien. Nagekomen belastingaanslagen waren echter voor de ondernemer reden de accountant voor de tuchtrechter te dagen. Een van zijn klachten was dat er sprake was van een vervalste handtekening. Het ging echter om een handtekening p.o. (per order). Het was een AA die dit in opdracht van klager deed. De beklaagde accountant kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor het handelen van deze AA, meent de tuchtrechter.

Ook klachten over de nagekomen belastingaanslagen treffen de RA niet. Het gaat hier om fiscale werkzaamheden gedaan door anderen dan de beklaagde. Overigens overweegt de Accountantskamer dat het klachtonderdeel 'geen hout snijdt' omdat klager bij ontvangst van die brieven al geen klant meer was van het kantoor. Hij had de overeenkomst toen al opgezegd.

Lees ook:

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen