Klacht gemeenteraadsleden Bloemendaal tegen partner BakerTilly

De accountant van de gemeente Bloemendaal maakte een misser waardoor het resultaat miljoenen lager uitviel.

Door Jan Smit

Zaaknr. 20/1767

De controlerend accountant van de gemeente Bloemendaal heeft in zijn accountsverklaring bij het jaarverslag 2019 van deze gemeente een ‘fout’ gemaakt. Dat bepleitten twee raadsleden van de gemeente maandagochtend bij de Accountantskamer. 

Door deze ‘misser’ is het resultaat van de gemeente in 2019 miljoenen euro’s te laag uitgevallen en is er ‘een foutief beeld gecreëerd van de financiële situatie van de gemeente’. Toen de raadsleden de accountant vervolgens vroegen om een toelichting zou deze zich ten onrechte hebben beroepen op zijn geheimhoudingsplicht.

De klagers zijn Marielys Roos en Lodewijk Heukels van respectievelijk Hart voor Bloemendaal en Liberaal Bloemendaal. Beiden stemden op 7 november 2019 bij het begrotingsoverleg 2020-2023 tegen het plan om ruim 4,1 miljoen euro aan investeringen in de openbare ruimte versneld af te schrijven. Zo wilde de gemeente de komende jaren wat meer ruimte creëren. Alle andere raadsleden gingen akkoord.

In het eind juni 2020 gepresenteerde jaarverslag 2019 is deze afschrijving ten laste van de reserves gebracht. Volgens financieel adviseur Rob Vermeulen, die de twee raadsleden bijstond, is er zonder deugdelijke onderbouwing ‘in strijd met het raadsbesluit’ voor gekozen de afschrijving te laten lopen via de algemene reserves en dit mee te nemen in 2019. Voor 2020 valt volgens Vermeulen net zoveel te zeggen.

In de accountantsverklaring schrijft de RA dat de keuze is gebaseerd op ‘raadsbesluiten’. Hij verwijst daarbij onder meer naar het besluit van november 2019. Maar volgens Vermeulen wordt daarin niet gerept over 2019 noch over ‘verwerking via de reserves’. “Als je het besluit goed leest, lijkt het veel eerder de bedoeling de investeringen af te schrijven in 2020.”

Bovendien is er volgens beide klagers 4,5 miljoen euro afgeschreven in plaats van de afgesproken 4,1 miljoen euro. Waarom er nog eens vier ton in 2019 is verwerkt, is de beide raadslieden eveneens onduidelijk.

Volgens Vermeulen hebben de klagers en hij de RA gevraagd hen de raadsbesluiten te doen toekomen waarop de afschrijvingen zijn gebaseerd. En dan niet alleen van de 4,1 miljoen euro, maar van het totale bedrag. Dat zou de accountant hebben geweigerd, zich daarbij beroepend op zijn geheimhoudingsplicht.

“Mosterd na de maaltijd,” zo noemde Friso Serrasi, advocaat van de RA, de klachten. Volgens hem is de raad november 2019 akkoord gegaan, heeft de gemeente besloten de 4,1 miljoen euro in 2019 ten laste van de algemene reserves te brengen, heeft zijn client geen reden gezien daarvan af te wijken en heeft hij dit in de accountantsverklaring en in het jaarverslag duidelijk toegelicht. “Verweerder heeft zelfs het Bureau Vaktechniek van zijn kantoor er nog naar laat kijken. Die zeiden dat de afschrijving goed was verwerkt, conform het toerekenings- en continuïteitsbeginsel.”

Volgens de RA had hij eigenlijk ook geen andere keuze: “Het besluit is genomen in november 2019. Op basis van de verslagleggingsregels moet je dan in dat jaar tot afboeking komen. Doe je dat pas in 2020 dan geef je onvoldoende inzicht in de financiële positie per ultimo 2019.” 

Dat hij klagers niet de besluiten zou hebben willen geven waarop hij zich bij zijn keuzes heeft gebaseerd, is volgens de RA ook onjuist. “Ik wilde de raadslieden best inzage geven. Daar hebben ze recht op. Maar zij wilden er een expert bij hebben. Ik heb dat voorgelegd aan B & W – ik heb per slot van rekening geheimhoudingsplicht richting derden. Die zeiden: dat gaan we niet doen.”

Dat laatste is volgens Heukels – collega-klager en -raadslid Roos was niet aanwezig – niet terecht. “Raadsleden hebben, net als overigens alle andere inwoners van de gemeente, recht om te weten wat er met hun geld gebeurd.”

De uitspraak: Raadsleden Bloemendaal vangen bot met klacht tegen partner BakerTilly

Gerelateerde artikelen