Klacht advocaat tegen accountant ongegrond

Een klacht van een advocaat tegen een accountant die naar zijn mening een leugenachtige klacht indiende bij de deken van de orde van advocaten, is ongegrond verklaard. Of de klacht daadwerkelijk een leugen was, daar boog de Accountantskamer zich niet over.

Dat bleek dinsdag uit het vonnis. Het was eerst de in deze zaak klagende advocaat die een klacht aan zijn broek kreeg. De AA stapte naar de deken van de orde van advocaten, maar trok na ampel beraad zijn klacht weer in. Het was in een ‘emotionele opwelling’ gebeurd. De AA erkende dat hij professioneel gezien ‘de klacht nader had moeten overwegen’. De tuchtrechter acht het niet meer dan vanzelfsprekend dat een accountant zorgvuldig en terughoudend omgaat met het indienen van een tuchtklacht. Ondanks het intrekken van de klacht, stapte de advocaat op zijn beurt naar de tuchtrechter. Wat de raadsman steekt, is dat de klacht wel maar de beweringen zelf niet zijn ingetrokken.

Door het intrekken van de klacht heeft de deken zich niet over de vermeende leugenachtigheid ervan kunnen buigen. Om die reden is de Accountantskamer terughoudend. Een accountant mag civielrechtelijk een zaak aanspannen. Een uitzondering hierop is dat er sprake zou zijn van een door de accountant bewust onjuist of misleidend ingenomen standpunt. Maar volgens de Accountantskamer heeft de klager de leugenachtigheid van de klacht onvoldoende aangetoond.

De klacht is ongegrond verklaard.

• Procedurenummer 15/352

Lees ook:

(Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle)

Gerelateerde artikelen