Klaas Knot: De rente zal onder de drie procent zakken

De president van DNB veegt de vloer aan met het plan voor de 32-urige werkweek.

Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, verwacht dat het Europese rentepercentage de komende jaren onder de 3 procent komt. “Waar dat precies ligt weet ik ook niet, maar ergens beginnend met een twee”, zegt hij in Nieuwsuur.

Recent verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) het belangrijkste rentetarief, de depositorente, van 3,75 naar 3,5 procent. Knot: “Ik verwacht dat wij in de eerste helft van 2025 geleidelijk de voet van de rem af gaan halen door verder de rente te verlagen.” [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

De Europese Centrale Bank heeft de rente omhooggestuwd naar een record van vier procent. Maar nu de inflatie zakt, is ook de rente alweer gedaald.  Maar in Nederland daalt de inflatie minder dan in andere landen van de Eurozone. Dat heeft ermee te maken dat Nederland een diensteneconomie is, zegt Knot. “De dienstensector is zeer arbeidsintensief, dus de inflatie wordt dan vooral bepaald door de loonkosten.”

Knot keert zich dan ook tegen de looneis van vakbonden van zeven procent. Ook de FNV-eis voor een vierdaagse werkweek van 32 uur noemt hij “het verkeerde medicijn voor de Nederlandse economie op dit moment”. Dot vanwege de krapte op de arbeidsmarkt, die hij als het grote probleem voor de komende jaren ziet.

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, stuur dan een reactie naar redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

 

Dit rijtje sectoren is gevoelig voor rentestappen (… en deze niet).

Gerelateerde artikelen