KHN gaat weer in gesprek met overheid

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gaat weer in gesprek met de Nederlandse overheid. De brancheorganisatie had een kort geding aangespannen tegen de overheid over de coronamaatregelen die gelden in de horeca. De zaak is nu aangehouden tot 8 augustus, of tot wanneer KHN de rechter om een vonnis vraagt.

De partijen gaan mede op aandringen van de rechter, toch weer in gesprek. Daarin kan het voorschrift om 1,5 meter afstand te houden tot anderen in ieder geval niet ter discussie staan, zei de advocaat namens de Staat. Het water staat de horecabranche evenwel aan de lippen. "De horecabranche valt gewoon om", betoogde de advocaat van KHN donderdag tijdens de zitting.

In het kort geding eiste de horecabranche onder meer dat in horecagelegenheden de afstandsnorm van 1,5 meter zowel binnen als buiten niet meer zou gelden voor groepen tot en met negen personen, ook uit verschillende huishoudens. Daarnaast eiste de ondernemersvereniging dat de overheid met "objectieve criteria" komt op basis waarvan versoepelingen voor de horeca in de toekomst kunnen plaatsvinden. Ook vroeg de branche de overheid om extra financiële steun.

Zo'n 40 procent van de horecaondernemingen is al technisch failliet en afhankelijk van schuldeisers, zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. "De afgelopen week zijn we meerdere keren gebeld door ondernemers die geen uitweg meer zien en zichzelf van het leven dreigen te beroven. Dat is heel heftig", vertelt Willemsen.

Volgens de Nederlandse overheid is het coronavirus nog steeds gevaarlijk en is er dus geen reden om de regels voor de horeca te versoepelen. "Het handhaven van de 1,5 meter afstand blijft cruciaal, ook in de horeca. We zien nu al hoe moeilijk dat is", aldus de advocaat namens de Staat.

Het kort geding volgt een paar dagen nadat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een "zorgwekkende toename" van het aantal coronabesmettingen had geconstateerd. Dinsdag liet het RIVM weten dat er de afgelopen week meer dan honderd nieuwe gevallen per dag werden ontdekt.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid waarschuwde Nederland een dag later namens het kabinet. Daarmee hoopt hij een tweede golf of aanscherping van de maatregelen te voorkomen. Als we ons niet aan de regels houden "kan het zomaar zijn dat burgemeesters lokaal moeten ingrijpen", waarschuwde Grapperhaus. Dat kan dan volgens hem betekenen dat te drukke stranden, parken of winkelstraten weer moeten sluiten. "Laten we het vooral niet zover laten komen."

Momenteel is het grootste besmettingscluster van Nederland het Zuid-Hollandse Hillegom. Alle besmettingen worden daar in verband gebracht met een bezoek aan een café in het dorp.