Kerstcadeau van de ECB: renteverlaging in december

Volgend jaar zal de rente nog iets boven de twee procent bedragen.

De Europese Centrale Bank (ECB) kan komende tijd waarschijnlijk doorgaan met het verlagen van de rente. Dat heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) gezegd in gesprek met het ANP. Een concrete voorspelling voor het volgende rentebesluit wil hij niet doen, maar een nieuwe rentestap in december sluit hij zeker niet uit.

  • Het is te verwachten dat de rente eind dit jaar voor de vierde keer omlaag zal gaan
  • Aanleiding is de inflatie die netjes aan het dalen is in de Eurozone
  • Maar volgend jaar zal de rente hoger blijven van twee procent

De rente is dit jaar al verlaagd van 4 naar 3,25 procent. Deze maand was de derde renteverlaging. De beleidsbepalers hebben er volgens Knot “in toenemende mate vertrouwen in” dat de inflatie in de eurozone terugloopt richting de doelstelling van twee procent. Knot denkt dat dit niveau weleens eerder bereikt kan worden dan gedacht. Dat komt door de zwakkere economische groei. “Dan kunnen wij de voet van de rem halen en de rente geleidelijk terugbrengen naar wat we het neutrale renteniveau noemen.”

Daarmee bedoelt hij een niveau dat de economie noch aanjaagt, noch afremt. Over welk rentepercentage het dan gaat, durft Knot nog niet te zeggen. “Ik heb weleens gezegd ergens laag in de 2 procent. Preciezer kan ik het niet maken.”

Bij beleggers leeft de verwachting dat de ECB de rente eind 2025 heeft verlaagd naar twee procent. “Dat zit aan de onderkant van mijn marge”, zegt Knot. “Pas als we onverhoopt – maar dat verwacht ik niet – richting een recessie zouden gaan en er zou een serieus risico ontstaan dat de inflatie blijvend onder onze doelstelling terechtkomt, dan zou je de rente sneller omlaag kunnen brengen.”

Knot is wel teleurgesteld over de matige Europese consumptiecijfers . De inkomens zijn immers gestegen en de werkloosheid blijft laag. “Dit zijn factoren die normaal het herstel van de consumptie zouden inluiden. Waarom gebeurt het niet? Omdat er kennelijk een soort deken van onzekerheid over de economie van een aantal landen hangt. En ik heb het dan met name over Duitsland en Frankrijk.”

In Duitsland heeft de industrie het de laatste tijd moeilijk, terwijl Frankrijk zijn overheidsfinanciën op orde moet krijgen. ”

Is DNB eigenlijk wel te vertrouwen als adviseur?

 

Gerelateerde artikelen