Kapsalon aan huis geen afzonderlijk WOZ-object

Rechtbank Oost-Brabant heeft geoordeeld dat de heffingsambtenaar van de gemeente Valkenswaard een in een garage van een woning gevestigde kapsalon ten onrechte heeft aangemerkt als een zelfstandig WOZ-object. De aanslagen OZB en rioolheffing dienen te worden vernietigd.

De rechtbank is van oordeel dat de kapsalon niet kan worden aangemerkt als een zelfstandig WOZ-object, omdat de kapsalon niet afzonderlijk afsluitbaar is. Weliswaar heeft de in de garage gevestigde kapsalon een eigen toegang en bevindt zich tussen woning en de kapsalon een deur, maar de heffingsambtenaar heeft niet aannemelijk gemaakt dat deze tussendeur afsluitbaar is. De enkele omstandigheid dat een gedeelte van een gebouw op relatief eenvoudige wijze afsluitbaar is te maken, brengt niet mee dat dit gedeelte afsluitbaar is. Met de toegang tot de kapsalon wordt daardoor toegang verschaft tot de gehele woning.

Daarnaast beschikt de kapsalon naar het oordeel van de rechtbank niet over de noodzakelijke voorzieningen, omdat er geen toilet aanwezig is. Volgens de rechtbank mag er in het algemeen van uit worden gegaan dat voor het gebruik van een kapsalon aan huis, indien wordt uitgegaan van een afzonderlijk afsluitbaar object, de aanwezigheid daarvan van wezenlijk belang moet worden geacht. Vaststaat verder dat de woning en de kapsalon van elkaar afhankelijk zijn voor de nutsvoorzieningen. Dat aan de kapsalon een eigen huisnummer is toegekend, is anders dan de heffingsambtenaar stelt niet van belang bij de vraag of sprake is van een afzonderlijk WOZ-object.

Dit betekent dat de heffingsambtenaar de kapsalon ten onrechte heeft aangemerkt als een zelfstandig WOZ-object. Het beroep is gegrond en de bestreden uitspraak dient te worden vernietigd. Omdat de heffingsambtenaar ten onrechte is uitgegaan van een zelfstandig WOZ-object, dient tevens de waardebeschikking van 28 februari 2015, en de daarop gebaseerde aanslagen OZB en de rioolheffing voor het belastingjaar 2015 te worden vernietigd voor zover deze zien op de kapsalon.

Gerelateerde artikelen