Kanttekeningen zzp-organisaties bij DBA

De afschaffing van de VAR wordt morgen in de Eerste Kamer behandeld als onderdeel van het wetsvoorstel DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Vier zzp-organisaties laten in een brief aan de Eerste Kamer weten dat de nieuwe werkwijze een duidelijke verbetering is, maar er moet meer gebeuren om schijnconstructies door foute opdrachtgevers effectief te bestrijden, zodat de echte zelfstandige ondernemers daar niet langer last van hebben.

In het nieuwe systeem worden opdrachtgevers mede aansprakelijk gehouden voor de aard van de opdrachtovereenkomst en kunnen foute opdrachtgevers beter door de Belastingdienst worden opgespoord. Bovendien is er meer rechtszekerheid voor zelfstandigen; de VAR kon immers van de een op andere dag door de fiscus worden ingetrokken, zodat opdrachtgevers de VAR-loze zzp’ers geen opdrachten meer gunden.

Het nieuwe systeem met modelcontracten is volgens de zzp-organisaties een verbetering, maar er moet meer gebeuren om de rechtspositie van zelfstandige ondernemers te versterken. Ze vinden dat het tijd wordt dat er een werkbare juridische definitie komt, die duidelijk onderscheid maakt tussen de positie van een ondernemer en die van een werknemer. Wie nu door de Belastingdienst fiscaal als werknemer wordt beschouwd, kan daarmee nog geen aanspraak maken op werknemersrechten. Foute opdrachtgevers zouden juridisch moeten worden aangemerkt als werkgever, zodat ze aansprakelijk kunnen worden gesteld voor werkgeversverplichtingen.

Verder stellen de zzp-organisaties dat er eigenlijk al lang aan een intensieve voorlichtingscampagne had moeten worden begonnen. Het is volgens de organisaties dan ook niet meer dan redelijk om de tijdslijnen aan te passen aan de vertraagde besluitvorming rond de invoering van de DBA.

 Brief zzp-organisaties aan Eerste Kamer

Gerelateerde artikelen