Kantoorvilla was bestemd voor belaste activiteiten

Rechtbank Gelderland vernietigt de naheffingsaanslag en boete die een bv kreeg opgelegd door een belastinginspecteur.

Een bv is in 2012 in een vastgoedconcern speciaal opgericht om een half gerenoveerde kantoorvilla te kopen van een gelieerde vennootschap. Er is nog geen huurder of concrete bestemming voor het pand gevonden. Het pand staat op dit moment nog steeds leeg.

De bv heeft in 2012 wel de voorbelasting op accountantskosten en kosten van oprichting in aftrek gebracht. De belastinginspecteur heeft de aftrek met een naheffingsaanslag en boete gecorrigeerd. Volgens de belastinginspecteur is geen sprake van ondernemerschap en ook niet van objectieve aanknopingspunten voor een belaste bestemming van de kantoorvilla. Rechtbank Gelderland vernietigt de naheffingsaanslag en de boete.

Dat nog geen sprake is van het daadwerkelijk verrichten van (belaste) prestaties acht de Rechtbank verklaarbaar door de ongunstige ontwikkelingen op de markt voor kantoorpanden.

Het tijdsverloop kan er daarom niet aan afdoen dat geen van de beschikbare gegevens wijst op het handelen anders dan als belastingplichtige of op een niet-belaste bestemming. De vaststaande feiten fungeren derhalve als de benodigde objectieve gegevens voor het ondernemerschap en voor de belaste bestemming.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen