Kamp deelt zorgen over voorgestelde lagere SDE+-tarieven niet

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft in een brief aan de Tweede Kamer vragen van het Kamerlid Wassenberg (PvdD) beantwoord over de voorgestelde lagere SDE+-tarieven voor 2018.

De vragen waren gesteld naar aanleiding van het onlangs uitgebrachte conceptadvies van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) over de hoogte van de basisbedragen in het Besluit stimulering duurzame energieproductie (SDE+) 2018. De voorgestelde subsidiebedragen zouden volgens verschillende marktpartijen veel te sterk verlaagd zijn, en leidden daarom tot de nodige onrust en zorgen.

Kamp laat weten die zorgen echter totaal niet te delen. Het conceptadvies wordt namelijk onderworpen aan een review door gezaghebbende partijen uit het buitenland, in dit geval Fraunhofer-Institut en TU Wien. "Het doel bij de vaststelling van de basisbedragen is om te komen tot bedragen waarmee het merendeel van de projecten uit moet kunnen. Daarbij wordt de markt gevolgd. Met andere woorden, lagere kostprijzen voor hernieuwbare energie in de markt leiden tot lagere basisbedragen. Op deze manier worden de doelstellingen van het Energieakkoord op een kosteneffectieve wijze gerealiseerd en de risico's op overstimulering beperkt", aldus de minister.

Na publicatie van het conceptadvies zijn belanghebbenden bovendien uitgenodigd om te reageren op de voorgestelde basisbedragen en verdere informatie aan te leveren over de kosten van hernieuwbare energieprojecten. Die consultatieperiode is op 18 augustus 2017 gesloten. Op dit moment worden de reacties die zijn ontvangen op het conceptadvies verwerkt, waarna het eindadvies wordt opgesteld. Op basis van het eindadvies zal Kamp samen met de minister van Financiën besluiten over de openstelling van de SDE+ 2018. Hier zal hij de Tweede Kamer in het najaar over informeren.

[Door: Vindsubsidies]

Gerelateerde artikelen