Kamervragen over geschiktheidstoets accountants

Tweede Kamerlid Aukje de Vries (VVD) heeft vragen gesteld aan minister Dijsselbloem van Financiën over het bericht dat de AFM pas in 2016 begint met het toetsen op geschiktheid van commissarissen van oob-accountantskantoren. De Vries vraagt zich af of dit eigenlijk wel strookt met de wens voor kortetermijnmaatregelen om de kwaliteit te verbeteren van het intern toezicht bij accountantskantoren in de vorm van onafhankelijke RvC’s.

Totdat de AFM in 2016 daadwerkelijk gaat toetsen op geschiktheid van commissarissen, worden kandidaten alleen getoetst op betrouwbaarheid. Geïnstalleerde commissarissen kunnen naderhand ook nog een geschiktheidstoets tegemoet zien, zo meldde Accountant.nl onlangs.

Aukje de Vries wil van Dijsselbloem weten of dit betekent dat nu ingestelde Raden van Commissarissen niet zijn getoetst op geschiktheid. Ook vraagt ze aan de minister wat hij vindt van het feit dat de nu geïnstalleerde Raden van Commissarissen pas in 2016 getoetst kunnen worden op geschiktheid. De Vries: ‘Waarom kan de geschiktheid niet nu al getoetst worden, zodat de accountantskantoren én de commissarissen nu al duidelijkheid hebben (de commissarissen zullen uiteindelijk wel getoetst gaan worden door de AFM met alle onzekerheid van dien)? Welke belemmeringen zijn er om dit wel te doen? In hoeverre vindt u het risico en/of de onzekerheid onwenselijk voor de sector?  Op welke wijze kan dit worden opgelost? Bent u van mening dat het pas in 2016 uitvoeren van de geschiktheidstoets niet strookt met de wens voor kortetermijnmaatregelen om de kwaliteit te verbeteren van het intern toezicht bij accountantskantoren in de vorm van onafhankelijke Raden van Commissarissen? Zo nee, waarom niet? In hoeverre is het niet tijdig uitvoeren van de geschiktheidstoets een belemmering voor de sector om zelf de kwaliteit te verbeteren door het instellen van een onafhankelijke Raad van Commissarissen?’

 

Gerelateerde artikelen