Kamerbrief over afkoop klein pensioen

Staatssecretaris Klijnsma van SZW heeft op verzoek van de Tweede Kamer een brief gestuurd over afkoop van een klein pensioen. De staatssecretaris geeft in de brief toelichting op de omvang van de groep mensen die in de afgelopen drie jaar te maken heeft gehad met een korting op toeslagen vanwege de afkoop van een klein pensioen.

Als gevolg van een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep heeft de overheid haar beleid aangepast. Korten op toeslagen als gevolg van de afkoop van een klein pensioen is in de toekomst niet meer aan de orde. Een afkoopsom van een klein pensioen wordt niet meer beschouwd als inkomen voor volksverzekeringen en sociale voorzieningen die onder het Inkomensbesluit vallen.

Klijnsma geeft aan dat ze op korte termijn zal bezien of het mogelijk is om de mensen die financieel nadeel hebben ondervonden te compenseren. Voordat de overheid haar beleid heeft aangepast is een keuzerecht ingevoerd voor pensioenfondsen. Dat keuzerecht biedt deelnemers de mogelijkheid om de afkoop van pensioen na de AOW-leeftijd uit te laten betalen, zodat een korting op toeslagen wordt voorkomen.
 
De staatssecretaris heeft bij de behandeling van het wetsvoorstel Algemeen Pensioenfonds toegezegd om te bezien of dit keuzerecht nog wenselijk is nu de overheid haar beleid heeft aangepast en kortingen als gevolg van afkoop van een klein pensioen niet meer aan de orde zijn.

• Kamerbrief over afkoop klein pensioen

 

(Pensioenfederatie)

Gerelateerde artikelen