Kamer steunt vervangen VAR door modelovereenkomst

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën wil de verklaring arbeidsrelatie (VAR) vervangen door modelovereenkomsten. Zijn wetsvoorstel krijgt brede steun in de Tweede Kamer.

Met een VAR geeft een zelfstandige aan zijn opdrachtgever te kennen dat die geen sociale premies en loonbelasting hoeft af te dragen, omdat de zelfstandige zelf loonbelasting betaalt. De huidige vier verschillende VAR’s komen met het wetsvoorstel te vervallen. In plaats daarvan komen er door de Belastingdienst goedgekeurde voorbeeldovereenkomsten tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Feiten en omstandigheden worden dan vooraf beoordeeld, zei Wiebes maandag in de Kamer, waarmee zekerheid vooraf wordt geboden en de handhaving effectiever wordt. De VAR, waarmee een oordeel over de arbeidsrelatie werd gegeven zonder de omstandigheden te bekijken, leidde volgens de staatssecretaris vaak tot ‘inefficiënte naheffingen’.

Belastingdienst komt met modelovereenkomsten

De Belastingdienst zal op zijn site een aantal modelovereenkomsten publiceren. Kamerlid Helma Neppérus (VVD) vroeg Wiebes of alle zelfstandigen met zo’n modelovereenkomst moeten werken. Daarmee zou volgens Steven van Weyenberg (D66) de principiële contractvrijheid worden aangetast. Hij zou het al helemaal onjuist vinden als cao-partners bepaalde modelovereenkomsten kunnen opleggen. Wiebes wees erop dat er ‘niets verandert in de samenhang met cao’s’. Ed Groot (PvdA) is blij dat gekunstelde zzp-constructies worden bestreden. Maar Farshad Bashir (SP) vreest dat opdrachtgevers die feitelijk werkgever zijn, ‘zelfstandigen klem blijven zetten’. Met Pieter Omtzigt (CDA) wil hij dat alle modelovereenkomsten openbaar worden gemaakt. Openbaarheid zal ‘een beetje de norm’ worden, reageerde Wiebes.

Rol intermediair moet duidelijk zijn

Als een intermediair, bijvoorbeeld een uitzendbureau, meer tussen een werkgever en een zelfstandige doet dan bemiddelen, dan zou er sprake kunnen zijn van een uitzendrelatie tussen het uitzendbureau en de zelfstandige en moet er dus door het uitzendbureau belasting worden geheven. Omtzigt vroeg Wiebes om hiervoor heldere criteria aan te geven. De staatssecretaris zei dat uitzendorganisaties veel verstand hebben van arbeidsrecht en zelf kunnen beoordelen of een loonheffing moet plaatsvinden. Overigens wordt daarover overlegd met de sector. Wiebes wijst erop dat hem uiteenlopende adviezen hebben bereikt. De uitzendbranche vreesde in zijn dienstverlening te worden beperkt, terwijl zzp-organisaties juist een hardere aanpak van misbruik door intermediairs bepleitten.

De Kamer stemt op 2 juli over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Update Loonheffing en Werkkostenregeling in één dag

Bent u op zoek naar tips en actualiteiten op het gebied van loonheffingen en werkkostenregeling? Volg dan de eendaagse cursus Actualiteiten Loonheffing & Werkkostenregeling. Ontvang talloze tips en voorkom direct onnodige risico’s en torenhoge naheffingen. Meld u nu aan.

  

Gerelateerde artikelen