‘Kabinetsplannen mkb-toets is doorbraak’
In november 2016 nam de Tweede Kamer een motie aan waarin het kabinet wordt verzocht de mogelijkheden voor een aparte mkb-toets/mkb-statuut in wet- en regelgeving te onderzoeken.
Mogelijkheden mkb-toets
Minister Henk Kamp van Economische Zaken schetst vandaag in een brief aan de Tweede Kamer de mogelijkheden voor zo’n toets, die de komende tijd nader worden uitgewerkt. MKB-Nederland is in oktober een stevige lobby voor een mkb-toets gestart, omdat wet- en regelgeving nu onvoldoende rekening houdt met de schaal en mogelijkheden van mkb-bedrijven.
Voorzitter Michaël van Straalen is gelukkig dat zowel de Tweede Kamer als het kabinet het voorstel voor een mkb-toets voortvarend heeft opgepakt. Volgens hem zijn te veel regelingen zijn nog steeds geschreven vanuit een papieren werkelijkheid of vanuit het perspectief van grote ondernemingen: “Daardoor sluiten ze niet aan op de praktijk van mkb-ondernemers: ze zijn niet of niet goed uitvoerbaar, zetten mkb-bedrijven op achterstand of belemmeren hen in hun groei. En dat terwijl 99 procent van het bedrijfsleven tot het mkb behoort. Zo’n 97 procent zelfs heeft minder dan 25 mensen in dienst.”
“Het overgrote deel van het mkb heeft geen staffunctionaris voor personeelszaken of voor contacten met toezichthouders of andere overheidsinstellingen. Vergunningen, inspecties, ziekte van een werknemer, het inschrijven op een aanbesteding of subsidieregeling, het continu aanpassen van de bedrijfsvoering op gewijzigde regels, het zijn allemaal zaken die de ondernemer zelf ‘erbij’ moet doen,” aldus Van Straalen. “Het is daarom zaak om bij het maken van wet- en regelgeving eerst en vooral na te gaan hoe die zal uitpakken voor mkb-bedrijven.”
Testpanels
Minister Kamp wil de bedrijfseffectentoets, die nu in de praktijk nauwelijks wordt toegepast, omzetten in een mkb-toets, waarbij de effecten voor kleine bedrijven veel zwaarder meewegen. Om de naleefbaarheid en praktische werkbaarheid van voorgenomen regelgeving te testen, stelt hij voor om gebruik te maken van testpanels van representatieve ondernemers.
Voor bestaande wetgeving wil Kamp een publiek-private adviescommissie instellen, met daarin ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, om knelpunten in bestaande wet- en regelgeving te agenderen en herziening aan te jagen.
Lees ook: