Kabinet voor bindende internationale arbitrage op het gebied van belastingen

Het kabinet is een voorstander van een akkoord op bindende internationale arbitrage op het gebied van belastingen. Dat meldt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in de agenda voor de vergadering van de eurogroep en informele Ecofin die hij naar de Eerste en Tweede Kamer heeft gestuurd.

De informele Ecofinraad zal in Malta, in navolging van besprekingen hierover in de G20 en de OESO, spreken over zekerheid op belastinggebied. De afgelopen vijf jaar zijn grote stappen gezet om belastingontwijking tegen te gaan met veel nieuwe regelgeving tot gevolg. In het algemeen bieden deze nieuwe regels meer handvatten voor belastingdiensten om belasting te heffen, maar een internationaal gemeenschappelijke interpretatie van de nieuwe regels moet zich nog vestigen. Hiermee is de rechtszekerheid voor bedrijven afgenomen en bij een verschillende interpretatie van de nieuwe regels door de belastingautoriteiten van de landen waarin een multinational actief is, kan dubbele belasting ontstaan. Het is daarom bijvoorbeeld belangrijk te voorzien in een effectieve geschilbeslechting. Op dit moment zijn gesprekken in Brussel gaande over een richtlijn over bindende arbitrage met het oog om dubbele belasting weg te nemen.

Het kabinet onderschrijft het uitgangspunt van belastingzekerheid. Een snelle en efficiënte oplossing om dubbele belasting weg te nemen zou een versterking van de concurrentiepositie van de interne markt betekenen. Daarom is het kabinet ook een groot voorstander van een akkoord op bindende arbitrage op het gebied van belastingen.

Gerelateerde artikelen