Kabinet trekt half miljard extra uit voor coronasteun bedrijven
Voor eet- en drinkgelegenheden komt 40 miljoen euro beschikbaar, bovenop de al bestaande regelingen waarvan zij gebruik kunnen maken. Dat geld is bedoeld ter compensatie van de voorraden die zij niet meer kunnen gebruiken, en de kosten die zij tevergeefs hebben gemaakt om 'coronaproof' open te kunnen blijven.
Nog eens 40 miljoen euro is extra beschikbaar voor theaterproducenten die zonder subsidie draaien. Voor toeleveranciers van evenementen, zoals muziekfestivals en kermissen, ligt een eenmalige vergoeding klaar waar in totaal 11 miljoen euro mee gemoeid is. Naar de sport gaat 60 miljoen euro extra.
Het kabinet stelt de al bestaande tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL) open voor alle ondernemers die kampen met groot omzetverlies. Tot dusver gold die regeling alleen voor sectoren die direct geraakt werden door de coronamaatregelen. Voor de verbreding is 140 miljoen euro opzij gezet.
Het kabinet trekt daarnaast nog eens 150 miljoen euro uit voor steun aan gemeenten die hun inkomsten drastisch hebben zien dalen. Daarvoor was eerder al 100 miljoen euro gereserveerd.
Nederlandse theaterproducenten zonder subsidie zijn dankbaar voor de nieuwe steun van het kabinet. "We zijn heel blij dat we als vrije theaterproducenten zijn genoemd. Het is toch een speciale tak binnen de sector die veel groter is dan vaak bekend", reageert voorzitter Boris van der Ham van de Vereniging Vrije Theaterproducenten (VVTP).
De vakbonden CNV en VCP zijn redelijk tevreden met de extra steunmaatregelen die het kabinet uittrekt voor door de coronacrisis getroffen bedrijven. De vakbonden roepen op om de steun zo lang mogelijk te laten doorlopen om een vloedgolf aan werklozen te voorkomen