Kabinet moet huurverlaging getroffen ondernemers afdwingen 

Het kabinet moet ervoor zorgen dat de huur omlaag gaat van ondernemers die dicht moeten wegens de coronaregels. Het kabinet heeft hier twee voorstellen toe aangenomen. De VVD en GroenLinks vragen het kabinet ervoor te zorgen de "juridische posities van huurders te versterken" om tot een huurverlaging te komen. Ook moet er een akkoord komen met banken, huurders en verhuurders.

De partijen wijzen naar een Duitse wet die de coronamaatregelen als reden aanmerkt voor cafébazen en winkeliers om hun huurcontract te heronderhandelen. Ook het Nederlandse kabinet moet met voorstellen komen om ondernemers uit de brand te helpen als zij op last van de overheid zijn gesloten.

Ook een motie van DENK kon op brede steun rekenen. Fractievoorzitter Farid Azarkan vraagt het kabinet om met andere overheden te overleggen over huurverlagingen. VVD'er Thierry Aartsen noemde in het debat over de steunpakketten bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam, die het volgens hem "als verhuurder aan ondernemers vertikt om ondernemers te helpen". Een woordvoerder van het stadsbestuur benadrukt dat de gemeente wel degelijk een "ruime betalingsregeling" heeft voor ondernemers. Huur van geraakte ondernemers wordt veelal niet geïncasseerd, zegt de woordvoerder. Het gemeentebestuur kijkt daarnaast "wat we nog meer kunnen doen".