Kaasmaker naar rechter om inspraak boeren op de melkprijs

Zeggenschap van boeren is geregeld in een wet voor oneerlijke handelspraktijken.

Kaasmaker Royal Lactalis Leerdammer gaat in beroep tegen de uitspraak van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat het bedrijf zijn melkprijzen voortaan beter moet afstemmen met zijn leveranciers. Lactalis wil de uitspraak door de rechter laten toetsen.

Melkveehouders hadden bij de ACM een klacht ingediend over de kaasproducent. De boeren krijgen maandelijks van Lactalis te horen welke prijs zij krijgen voor hun melk. Over hoe die prijs tot stand komt, hebben zij niets te zeggen. Volgens de ACM is dat in strijd met de Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw en voedselvoorzieningsketen. Lactalis mag de melkprijs op grond van deze wet daarom voortaan niet meer eenzijdig wijzigen, anders volgt een boete, stelt de ACM.

Lactalis gaat daartegen in beroep. Het bedrijf wil de interpretatie die de ACM aan de wet geeft, door de rechter laten toetsen. “We hopen dat het eindresultaat leidt tot een nieuwe standaard in de sector.”

De Wet Oneerlijke Handelspraktijken (OHP) in de landbouw- en voedselvoorzieningsketen werd drie jaar geleden van kracht. Doel van de wet is om de onderhandelingspositie van boeren, tuinders en vissers tegenover grotere en geconcentreerde marktpartijen te versterken. Door deze wet kunnen  voedselleveranciers bijvoorbeeld minder makkelijk onder druk gezet worden om kortingen te accepteren.

Rabobank heeft wel begrip voor boze boeren in Europa

Gerelateerde artikelen