Juiste RDA-bedrag opgeven tijdens jaaraangifte winstbelasting

Door de samenvoeging van de WBSO en RDA worden de R&D-kosten en -uitgaven sinds dit jaar niet meer verrekend via de winstbelasting maar via de loonbelasting. Bedrijven die vorig jaar een RDA-beschikking hebben gekregen moeten het voordeel van vorig jaar nog wel verrekenen in hun jaaraangifte winstbelasting 2015, zo meldt PNO Consultants.

In de jaaraangifte winstbelasting (vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting) geven ondernemers aan welk RDA-voordeel zij in 2015 hebben gekregen. Dit bedrag is te vinden op de RDA-beschikking(en) die zij vorig jaar hebben gekregen nadat RVO hun aanvraag positief heeft beoordeeld. Het belastingjaar waarin de beschikking is verstrekt (in dit geval 2015) is hierin bepalend.

Belastingjaar beschikking bepalend voor RDA-verrekening

Omdat de daadwerkelijke R&D-kosten en -uitgaven (opgegeven tijdens de verplichte mededeling) soms lager uitkomen dan beschikte kosten en uitgaven, hebben ondernemers de neiging om zelf te gaan rekenen en vervolgens slechts een deel van het beschikte bedrag te verrekenen in de jaaraangifte. Dit is niet de bedoeling. In de jaaraangifte moet namelijk het bedrag dat op de RDA-beschikking van dat belastingjaar staat worden opgenomen; de correctie volgt dan later. Ter illustratie:

Bedrijf X heeft in 2015 een RDA-beschikking ontvangen voor in totaal 150.000 euro kosten en uitgaven. Helaas heeft het bedrijf in 2015 maar 100.000 euro aan kosten en uitgaven gemaakt en betaald voor R&D-werkzaamheden. Het bedrijf heeft hiervan keurig voor 31 maart 2016 een mededeling gedaan. In april 2016 ontvangt het bedrijf een correctie-RDA-beschikking, met een RDA-bedrag van 30.000 euro (50.000 euro x 60% – de RDA wordt voor 60% afgetrokken van de fiscale winst). Bedrijf X geeft deze correctiebeschikking vervolgens op ten bate van de winst in de jaaraangifte winstbelasting over 2016. In de aangifte over 2015 wordt gewoon de eerder beschikte 90.000 euro (150.000 x 60%) opgegeven.

Zodra blijkt dat minder kosten en uitgaven zijn gemaakt, zijn veel administrateurs en controllers in het bedrijfsleven geneigd om in 2015 slechts een deel van het RDA-bedrag in de beschikking te verrekenen in de aangifte winstbelasting 2015. In bovenstaand voorbeeld verrekenen ze dus slechts een RDA-bedrag van 60.000 euro (100.000 euro x 60%) in plaats van de volledig toegekende 90.000 euro. Op zich best logisch want dat ligt in lijn met de bekende “reken je niet rijker dan je bent” accounting-principes; er is immers voor slechts 100.000 euro aan kosten en uitgaven gemaakt. Dit is alleen niet verstandig, want de correctie-RDA-beschikking die dit jaar wordt verstrekt, moet ondanks de lagere claim over 2015 toch in de aangifte winstbelasting over 2016 worden bijgeteld. Met andere woorden, altijd de volledige beschikking verrekenen in het juiste belastingjaar (jaar van afgifte (correctie)-RDA-beschikking).

Verreken RDA (R&D-kosten en -uitgaven) vanaf 2016 in loonbelasting

Dus ook al bleek uit de verplichte mededeling dat de daadwerkelijke realisatie van de R&D-kosten en –uitgaven lager was, het correctiebedrag verrekenen zij pas in 2017. Dit wordt waarschijnlijk ook het laatste jaar waarin de verrekening via de winstbelasting plaatsvindt. Het voordeel op de R&D-kosten en uitgaven wordt zoals gezegd sinds dit jaar -net als de rest van de WBSO- verrekend in de loonbelasting, en die verrekening gebeurt gedurende het hele jaar.

 
(Bron: PNO Consultants)

Gerelateerde artikelen