Juiste premieheffing over ter afkoop ontvangen klein pensioen

Is een ten afkoop ontvangen pensioen terecht in zijn geheel meegenomen bij de berekening van een aanslag en is dit pensioen tegen het juiste (gecombineerde) tarief belast? Gerechtshof Den Bosch heeft hierover een uitspraak gedaan.

Een particulier heeft in 2012 de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt (65 jaar) en heeft in dat jaar – ter afkoop – in één keer een klein pensioenvermogen ontvangen. De belastinginspecteur heeft over dit pensioen in één keer naar tijdsevenredigheid premies volksverzekeringen geheven. Hij is uitgegaan van een tijdsevenredig heffingspercentage van 26,67. Dit is het samengestelde percentage van het gedeelte van het jaar 2012 vóórdat de particulier de pensioengerechtigde leeftijd bereikte en van de periode erna.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft geoordeeld dat de regeling waarbij het premiepercentage wordt bepaald naar tijdsgelang, niet in strijd is met het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) en ook niet geleid heeft tot een buitensporige last voor de particulier.

In hoger beroep is in geschil of het ten afkoop ontvangen pensioen terecht in zijn geheel is meegenomen bij de berekening van de aanslag, en zo ja of het ten afkoop ontvangen pensioen tegen het juiste (gecombineerde) tarief is belast.

Gerechtshof Den Bosch beantwoordt beide vragen bevestigend. Het hoger beroep van de particulier is ongegrond.

(Bron: Fiscanet)

 

 

Gerelateerde artikelen