Jonge bedrijven willen AI, maar kunnen die niet betalen

Meer volwassen bedrijven hebben andere zorgen dan financiering.

Managers van snelgroeiende, jonge bedrijven in Nederland willen meer investeren in kunstmatige intelligentie dan hun tegenhangers van grote ondernemingen. Ze hebben ook meer vertrouwen in AI dan collega’s in het grootbedrijf. 

Dat blijkt uit onderzoek van softwareontwikkelaar Klippen. Negen op de tien managers van startups en scale-ups positief is over automatisering met AI. Het ontbreekt deze jonge bedrijven echter vaak aan de middelen om de inzet van AI te vergroten. Het gebrek aan kapitaal geldt voor hen als de grootste belemmering, gevolgd door een gebrek aan tijd en personeel, opstartkosten en de volwassenheid van de technologie.

Managers van MKB-bedrijven en grote ondernemingen klagen daarentegen veel minder over kapitaal voor AI. Bij hen staat dit onderwerp niet in de top vijf van grote problemen. De onderzoekers gissen dat dit komt door stabielere inkomstenstromen en toegang tot diversere financieringsbronngen. Het arbeidstekort is wat grote ondernemingen harder treft. Voor bijna de helft van de managers van de volwassen bedrijven is dit het grootste probleem.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen