Jonge accountants vrezen waakhonden en overwerk

Aantrekkingskracht van het vak lijdt onder regelgeving over duurzaamheid.

Jonge accountants ervaren angst voor waakhonden als AFM, de NBA en de SRA, al neemt die vrees de laatste tijd iets af. Ook zijn ze bang voor extra werkdruk als gevolg van duurzaamheidsverslaggeving. 

Dat meldt de jeugdafdeling van de NBA, de NBA Young Profs op basis van een onderzoek onder ruim zevenduizend jonge en aankomende accountants.

De onderzoekers constateren dat de angst voor waakhonden vroeger groter was, maar nog steeds aanwezig. “Spanning voor reviews is gezond, maar angst heeft negatieve effecten op het werkplezier, de efficiëntie en de kwaliteit van werkzaamheden”, staat in het rapport ‘Opvattingen over het accountantsberoep’.

De onderzoekers denken dat de vrees het gevolg van miscommunicatie. Zij juichen het toe dat de AFM in gesprek gaat over de werkwijze van de jonge accountants en meer aandacht legt op het leren van fouten dan op straffen.

De NBA Young Profs roept accountantskantoren en accountants op om proactief het gesprek met de AFM aan te gaan en gebruik te maken van het testcenter van de toezichthouder bij het toepassen van nieuwe tools bij audits.

Een andere bron van zorg bij de jonge generatie accountants is wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheidsverslaggeving. Die leidt volgens hen tot een enorme toename van het werk van accountants. Veel accountants worden hiervoor nu om- of bijgeschoold en dat aantal neemt verder toe. 

De young professionals willen graag hun schouders zetten onder duurzaamheidsverslaggeving en ze denken ook dat ze dat kunnen. Maar ze hebben wel zorgen over extra werkdruk hierdoor en over de aantrekkelijkheid van de opleiding tot accountant.

Verder sappelt de accountantsjeugd over het verder stapelen van onderwerpen in de basisopleiding door het toevoegen van duurzaamheidsvakken. De jongeren noemen dit stapelen “zeer onverstandig”. Zij pleiten voor het omvormen van de opleiding tot een basisopleiding en daarna specialisaties. Ook de invulling op de werkvloer rondom duurzaamheid behoeft nog verbetering.

 

Gerelateerde artikelen