Johnson oneens met uitspraak maar blijft aan

De Britse premier Boris Johnson heeft gezegd dat hij het "zeer oneens" is met de uitspraak van het Britse Hooggerechtshof. Hij werd door journalisten belaagd met vragen toen hij op weg was naar een bijeenkomst met wereldleiders in New York op de jaarlijkse VN-top, maar hij wilde geen verdere vragen beantwoorden. Volgens bronnen in zijn omgeving is Johnson niet van plan het veld te ruimen.

Johnson herhaalde dat hij de uitspraak van het hof zal respecteren. Dat had hij voorafgaand aan het oordeel van het hof ook al eens gezegd.

De elf rechters van het hof besloten eerder dinsdag unaniem dat de schorsing van het parlement door premier Boris Johnson tot 14 oktober onwettig was. De opperrechters kwamen tot de conclusie dat Johnson onder valse voorwendselen het Lagerhuis wilde uitschakelen in de voor de brexit cruciale tijd tussen de zomervakantie en de Europese top van 17 en 18 oktober.

Johnson had eerder al aangegeven dat hij niet wakker lag van de rechtszaken die werden gevoerd omdat hij het parlement had geschorst. "We gaan door en natuurlijk met het teruggekeerde parlement", zei hij.