Jaarverslagen geven meer inzicht in diversiteit expertises

Nederlands beursgenoteerde ondernemingen maken hun jaarverslag steeds informatiever voor beleggers.

De controleverklaring van de accountants wordt langzaamaan steeds informatiever voor beleggers, meldt Eumedion. Steeds meer accountants geven een beschrijving van hun werkzaamheden om fraude en andere overtredingen van wet- en regelgeving te detecteren. 

Ook geven jaarverslagen meer inzicht in de diverse expertises die aanwezig zijn in Raden van Bestuur. En hoe die verschillende kwalificaties in lijn zijn met de strategische behoefte en het risicoprofiel van de onderneming. Via tabellen en figuren verschaffen de rapporten inzicht in andere diversiteitsissues in de Raad van Bestuur, zoals lengte van het dienstverband, leeftijd, geslacht en nationaliteit. 

Van de AEX-fondsen verschafte bijna 70 procent inzicht in deze verschillende parameters van diversiteit. Dit is een verhoging van 50 procent vergeleken met 2018. Eumedion vroeg bedrijven dit overzicht in het jaarverslag op te nemen in haar Focus Letter van 2019. 

Lees ook: Zo ziet externe rapportage van de toekomst eruit (5 elementen)

Bedrijven zijn al verplicht leeftijd, nationaliteit en andere bestuursposten op te nemen in het jaarverslag. De diversiteitsmatrix is nieuw en evolueert langzaam tot vrijwillige tool om inzicht te verschaffen in de sterkten van de Raad van Bestuur. En legt wellicht gebieden bloot die nog niet gecoverd zijn in de board. 

De meest succesvolle van de matrices leggen uit hoe de competenties verbonden zijn aan de strategie en de vereisten aan het risicomanagement. Een toenemend aantal bedrijven vermeldt ook hoe vaak verschillende bestuurders de verschillende bestuursvergaderingen bezoeken. Dit geeft beleggers en andere stakeholders inzicht in hoe toegewijd ze zijn voor bepaalde gebieden. Deze informatie kunnen beleggers tevens gebruiken bij het stemmingsproces voor de (her)benoeming van functionarissen. 

Een groot aantal institutionele beleggers heeft gesteld tegen een herbenoeming te stemmen als de functionaris in kwestie minder dan 75 procent van de boardmeetings heeft bijgewoond zonder dat hiervoor een goede verklaring is gegeven. Dit was de reden waarom individuele bestuursleden bij Aalberts en PostNL een relatief hoog aantal nee-stemmen ontving, sommigen rond de 20 procent.

Lees hier het hele verslag van Eumedion. 

Gerelateerde artikelen