Jaarverslag bezwaarschriftencommissie NBA gepubliceerd

In 2014 heeft de Commissie voor de bezwaarschriften van de NBA 29 keer geadviseerd over de afwikkeling van een ingediend bezwaarschrift. Daarbij is in 6 gevallen geadviseerd het bezwaar (deels) gegrond te verklaren. In de overige gevallen was het bezwaar ongegrond dan wel niet-ontvankelijk. Dit blijkt uit het jaarverslag van de commissie, dat dinsdag is gepubliceerd.

De Commissie voor de bezwaarschriften heeft in haar adviezen ook enkele leerpunten meegegeven aan de NBA. De belangrijkste daarvan zijn:
• Met een eindoordeel is de Raad voor Toezicht afgeweken van het voorstel van de toetsers. Geconstateerd is dat de motivering hiervoor pas tijdens de hoorzit¬ting aan het accountantskantoor en de commissie voldoende duidelijk is geworden. Gelet op de verplichting in artikel 3:46 van de Algemene wet bestuurs¬recht adviseert de commissie in het vervolg bij afwijken van het voorstel van de toetsers dit ook (duidelijker) in het eindoordeel te motiveren. Hierbij dient duidelijk gemaakt te worden waarom een andere conclusie op zijn plaats is en waarom ook de toetsers met een ander voorstel hadden moeten komen.
• Artikel 5 van de Beleidsregel PE biedt door gebruik van de woorden “in ieder geval” ruimte om ook in andere dan de in artikel 5 genoemde gevallen een ontheffing te verlenen. In een dossier heeft de commis¬sie daardoor kunnen adviseren ontheffing te verlenen van de verplichte cursus Beroepsethiek van een accountant in business die zelf de training PKI verzorgde.
• Tot slot is gewezen op de toegevoegde waarde van de informele aanpak na ontvangst van een bezwaarschrift.

Gerelateerde artikelen