Jaar schorsing voor RA die belastingadviseurs liet tekenen

Niet alleen het feit dat hij belastingadviseurs jaarrekeningen liet tekenen, maar vooral het rookgordijn dat hij vervolgens probeerde op te trekken en zijn hardnekkigheid hebben de Accountantskamer doen besluiten de inschrijving van een RA voor één jaar door te halen.

Zaaknrs. 23/1464 en 23/1509

 

Door Jan Smit

 

De RA is oprichter en eigenaar van een middelgroot accountants- en advieskantoor. Het betreffende kantoor heeft vijf vestigingen. Dat zijn allemaal BV’s. Die vallen onder een holding. Daarboven staat een stichting. De door de NBA aangeklaagde en inmiddels gepensioneerde RA is bestuurder van de stichting en daarmee tevens beleidsbepaler binnen de organisatie.

 

Eind 2020 onderwierp de Raad van Toezicht (RvT) het accountants- en advieskantoor aan een reguliere toetsing. De resultaten waren goed. Op twee zaken na: diverse samenstellingsopdrachten bleken uitgevoerd en ondertekend door de belastingadviseurs van het kantoor. Dat is in strijd met de NVKS. Deze in 2018 ingevoerde regels schrijven voor dat alleen accountants een samenstellingsverklaring mogen afgeven bij assurance-opdrachten of aan assurance verwante opdrachten. Daarnaast waren niet alle accountants en adviseurs verzekerd voor beroepsaansprakelijkheid.

 

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

 

Volgens de NBA wist de RA dat zijn kantoor handelde in strijd met de NVKS. “Niet alleen zijn deze regels al sinds 2018 van kracht, in 2020, tijdens de toetsing, is hij daar door de Raad nog eens nadrukkelijk op gewezen. Desondanks is er sinds die tijd niets veranderd. Dat vinden wij ernstig en tuchtrechtelijke verwijtbaar,” aldus Anna van Gijssel, advocaat namens de NBA, december vorig jaar tijdens de zitting.

 

Die NVKS-regels zijn er volgens haar niet voor niets. “Als fiscalisten of anderen samentellingsverklaringen gaan ondertekenen kan dit zorgen voor een negatieve uitstraling op het accountantsberoep.”

 

De NBA verweet de RA gebrek aan integriteit. Door ‘voortdurend een verkeerde voorstelling van zaken’ te geven over de organisatie, het netwerk en zijn eigen positie daarbinnen zou hij zich aan zijn verantwoordelijkheid proberen te onttrekken en de zaak ‘niet serieus’ nemen, betoogde Gert-Jan van der Wielen, vaktechnisch adviseur van de RvT.

 

Volgens de RA was de klacht van de NBA ongegrond. Naar zijn zeggen had hij in 2015 met het toenmalige bestuur van de beroepsorganisatie afgesproken dat de belastingadviseurs samenstellingsovereenkomsten mochten tekenen. Na de toetsing in 2020 door de RvT zou hij zich weer tot het bestuur hebben gewend voor een vervolggesprek, maar het bestuur zou dit al die tijd hebben afgehouden. Pas begin december had hij een reactie ontvangen, vertelde de accountant.

 

Lees ook:

 

De RA, in reactie op de vraag wat hij met zo’n gesprek dacht te bereiken – de NVKS-regels gelden ook voor hem en voor zijn kantoor: “We hebben in 2015 afspraken gemaakt met het bestuur. Dan ligt het voor hand daarover ook nu weer met het bestuur te gaan praten. Dan kunnen we daar samen de goede lijn in kiezen.”

 

Daar denken de NBA en de Accountantskamer anders over. Door de regelgeving niet na te leven, ook tijdens de zitting vast te houden aan zijn verweer, zich ‘niets aan te trekken van de mening van anderen’ en een ‘rookgordijn’ op te trekken rond de verhoudingen tussen de BV’s heeft de RA volgens de tuchtrechters geen adequate invulling gegeven aan zijn rol als kwaliteitsbepaler. Een doorhaling voor een jaar is daarom op zijn plaats, aldus de uitspraak.