Italiaanse overheid onderzoekt tegenvallende WOZ-inkomsten

De Italiaanse Belastingdienst rapporteert een gat van € 4,2 miljard (18,4%) tussen de theoretische en de feitelijke opbrengst van de geüniformeerde WOZ-belastingen.
Volgens een gezamenlijk rapport van de Italiaanse Belastingen en het ministerie van Economische Zaken werd in 2014 € 23,9 miljard opgehaald aan onroerend-zaakbelastingen (IMU + TASI). Dat is een toename van 17,1 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, vooral te danken aan de nieuwe belasting op lokale diensten (TASI) die alle eigenaren moeten betalen. 
 
Hoewel deze TASI op zich 4,6 miljard euro opleverde, is de totale opbrengst van onroerende zaken nauwelijks gestegen – de IMU alleen bracht in 2013 €23,8 miljard op. Waar die bijna 5 miljard inkomsten voor de overheid gebleven zijn wordt nu onderzocht. 
 
Overigens haalde de Italiaanse overheid uit belastingen op eigendom, verhuur en verkoop van onroerend goed in 2014 in totaal € 42,1 miljard op, toch een stijging van bijna 10% ten opzichte van 2013. Maar ook deze was vooral te wijten aan de invoering van de TASI. 
Gerelateerde artikelen