IS plant ook terroristische aanslagen via internet, waarschuwt minister Osborne

De Islamitische Staat in Irak en de Levant plant cyberaanvallen die mensenlevens kunnen kosten, waarschuwt de Britse minister van Financiën.

Mede daarom verdubbelt hij het budget voor de bestrijding van cybercriminaliteit. Tegen 2020 zal de Britse overheid daar £1,9 miljard per jaar aan uitgeven, verwacht Osborne. “Als het de terroristen lukt om  de energievoorziening, de verkeerssystemen, het betalingsverkeer of ziekenhuizen  te verstoren, of zelfs uit te schakelen, dan hebben we het niet alleen over economische schade, maar over gevaar voor mensenlevens!”

"ISIL gebruikt nu al het internet professioneel en met succes als kanaal voor propaganda – tot dusverre is het de terroristen niet gelukt om onze infrastructuren met succes aan te vallen. Maar wij weten dat zij daar wel plannen voor smeden, en hun capaciteiten op dit gebied steeds verder uitbreiden.”

De Britse overheid heeft ruim 450 bedrijven en instellingen gedefinieerd als van cruciaal belang en tracht deze zo goed mogelijk te bewaken, ook digitaal.

De beslissing om het budget te verdubbelen was overigens al vóór Parijs genomen. 
 
Gerelateerde artikelen